Vychutnat si lahodný hrášek, který jste vypěstovali přímo ve své zahradě, je jako ochutnat kousek přírodního pokladu. Jeho sladká chuť a sytě zelená barva poskytují zážitek, který se nedá srovnat s tím, co nabízejí supermarketové police. Hrách je nejen jednou z prvních plodin sezóny, ale také jednou z nejodrůdnejších zelenin, kterou můžete pěstovat. Od jeho prvních klíčků až po šťavnaté lusky plné sladkých hrášků – naše praktické tipy vám pomohou vytěžit maximum z vaší úrody. Připojte se k nám a objevte tajemství úspěšného pěstování hrachu od počátku až do konce!
O hrachu
Hrách se snadno pěstuje, ale jeho vegetační doba je omezená. Je nutné ho vysadit dostatečně brzy na jaře, aby dozrál, dokud je ještě chladné počasí! (To znamená, že ve většině částí Spojených států a Kanady se sází v únoru, březnu nebo dubnu.) V teplejších oblastech je však lze pěstovat i jako podzimní nebo zimní plodinu.
Hrách nezůstává po sklizni dlouho čerstvý, proto si jeho chuť vychutnejte co nejdříve! Hrách v obchodech s potravinami má často škrobovou chuť, která se s čerstvým hráškem ze zahrady nedá srovnat.
Tři odrůdy hrachu vyhovují většině zahradních a kulinářských potřeb:
- Sladký hrášek, známý také jako zahradní hrášek nebo anglický hrášek (Pisum sativum ssp. sativum), má nejedlé lusky, z nichž se získávají semena (hrášek).
- Hrách sněžný (P. sativum var. macrocarpon) vytváří jedlé, ploché lusky bez strun, které obsahují malé hrášky.
- Hrách (P. sativum var. macrocarpon ser. cv.) vytváří tlusté, jedlé lusky obsahující velké/plné hrášky.
Mezi skvělé společníky hrachu patří např: pažitka, máta, alysium, mrkev, kukuřice, okurka, ředkvička, tuřín a fazole.
Výsadba
Vyberte slunné místo a dobře propustnou půdu. Hrách sice může růst i v polostínu, ale nebude tak sladký a produktivní jako hrách pěstovaný na plném slunci. Připravte půdu, nejlépe na podzim, přimícháním starého hnoje a/nebo kompostu a hodně dobře propustnou půdou.
Kdy vysazovat hrách
Semena vysévejte 4 až 6 týdnů před termínem posledních jarních mrazů, když je půda chladná nebo když má požadovanou teplotu. Hrách vysazený do studené (4 °C) půdy klíčí pomalu; hrách vysazený do půdy, která má teplotu alespoň 15,5 °C (ale ne více než 29,5 °C), to dožene. Sníh vzcházejícím rostlinám hrachu neublíží, ale několik dní s teplotami pod bodem mrazu ano.
Pokud se první hrách nepodaří vysadit, buďte připraveni na opakovanou výsadbu. Případně zkuste hrách vysadit do studeného rámu. Druhé kolo výsadby hrášku můžete vysadit koncem léta nebo začátkem podzimu, přibližně 6 až 8 týdnů před termínem prvních podzimních mrazů.
Jak sázet hrách
Hrách se nejlépe vysévá přímo do země a nemá rád, když se jeho kořeny narušují. Přesazování je však možné, pokud semena založíte v biologicky rozložitelných květináčích; květináč i se vším přesadíte na zahradu a květináč se rozpadne. Tam, kde je jaro dlouhé a vlhké, vysazujte semena do vyvýšených záhonů. Chcete-li urychlit klíčení, namočte semena před výsadbou přes noc do vody. Semena vysévejte 2,5 cm hluboko (pokud je půda suchá, o něco hlouběji) a asi 5 cm od sebe. Neřeďte je.
Řádky vysazujte 18 cm od sebe. Pokud jde o střídání plodin, hrách nesázejte na stejné místo častěji než jednou za čtyři roky. Stejně jako kořeny jiných luskovin i kořeny hrachu vážou dusík v půdě a poskytují ho ostatním rostlinám. Pokud jde o hnojení, hrách potřebuje fosfor a draslík, ale nadbytek dusíku podporuje růst listů místo květů nebo lusků. Další informace o změnách půdy. Hrách keříčkový může dosáhnout výšky 18 až 30 cm. Tyčkové druhy mohou dorůst výšky nejméně 1,2 až 1,8 metrů.
Oběma typům prospívá opora (zejména keříčkovému hrachu nad 2 metry a všem tyčovým hrachům). Než rostliny zapustí mělké kořeny, instalujte tenké větve stromů nebo větvičky (hrachové tyče), mříže, kuřecí drát, provázky nebo pletivo. Podívejte se na návod, jak postavit mříže a opory pro hrách. Zalévejte, aby byla půda stále vlhká. Pokud se semena z půdy vyplavou, zapíchněte je zpět.
Hrách na Den svatého Patrika
Je to stará americká tradice sázet hrášek na Den svatého Patrika! Naše redaktorka v důchodu Janice nám ukazuje svůj trik, jak zasadit hrášek brzy na jaře, pokud je sníh!
Den svatého Patrika (17. března) je tradičním dnem pro výsadbu hrachu, jedné z nejjednodušších rostlin na pěstování. Říká se, že v době sklizně přináší štěstí. A to dává smysl: Půda je obvykle rozmrzlá a dobře zpracovatelná a tato zelenina se nejraději pěstuje v chladném jarním počasí.
Pěstování
Hrášek zalévejte střídmě, nejvýše 2,54 cm týdně, pokud rostliny neuvadají. Nechceme podporovat hnilobu hrachu. Ale také nedovolte, aby rostliny vyschly. Pokud se to stane, nebudou se produkovat žádné lusky. Ručně jemně odstraňujte rušivé plevele. Pokud je to nutné, okopávejte nebo kultivujte, ale pečlivě se vyhněte narušení mělkých, křehkých kořenů hrachu. Listy hrachu mohou žloutnout z několika důvodů. Často je to způsobeno stresem z horkého počasí.
Poskytněte částečný stín (například pomocí řádkovacích krytů) a správně zalévejte během nejteplejší doby dne. Hnojení rostlin obvykle není nutné, pokud jsou rostliny hluboce mulčovány trávníkovými posečeninami, nasekanými listy nebo jiným biologicky rozložitelným materiálem.
Doporučené odrůdy
Zde jsou některé doporučené odrůdy hrachu:
- Little Marvel: Tato odrůda je oblíbená pro své lahodné a sladké hrášky. Má kompaktní rostliny a je vhodná pro menší zahrady.
- Lincoln: Lincoln je tradiční odrůda hrachu s velkými, plnými hrášky. Rostliny jsou robustní a odolné vůči nemocem.
- Sugar Ann: Sugar Ann je raná odrůda hrachu, která produkuje sladké a křehké hrášky. Je vhodná pro kontejnerové zahrady a malé prostory.
- Green Arrow: Tato odrůda má dlouhé a štíhlé hrášky. Je vhodná pro dlouhé období sklizně a má vynikající chuť.
- Oregon Sugar Pod II: Oregon Sugar Pod II je oblíbená odrůda s podlouhlými, vláknitými hrášky. Je vhodná pro čerstvé konzumaci i na konzervování.
Tyto odrůdy hrachu jsou vhodné pro různé zahrádkářské podmínky a potřeby a poskytují vynikající sklizeň chutných hrášků.
Sklizeň
Většina odrůd hrachu je připravena k sklizni 60 až 70 dní po výsadbě. Hrášky dozrávají rychle, proto pravidelně kontrolujte, jakmile uvidíte květy ve květu. Sklízejte hráchové lusky, když se začnou objevovat nedozrálá semena uvnitř. Také sklízejte hráchové lusky, když se stanou plnými, ale stále lesklými a naplněnými sladkými hrášky. Je důležité sklízet lusky hrášku předtím, než se stanou voskovými.
Jak sklízet hrách
Sklízejte hrách ráno poté, co se rosa osuší. Tehdy jsou nejchrupavější. Sklízejte pravidelně, abyste podpořili tvorbu dalších lusků. Při sklizni hrachu použijte obě ruce, abyste zabránili poškození rostliny. Jednou rukou držte vinnou révu a druhou rukou oloupávejte lusky. Hrách má nejlepší chuť ihned po sklizni. Lusky hrachu, které ztuhnou nebo změní barvu na matnou, jsou přezrálé. V teplém letním počasí obvykle dozrávají a usychají. Pokud jste přišli o vrcholovou dobu sklizně hrachu, stále je můžete sklízet, sušit a odklíčovat pro použití v zimních polévkách.
Jak skladovat hrách
Hrách skladujte v lednici asi pět dní. Vložte je do papírových pytlů a poté je zabalte do plastu. Nebo můžete hrách zmrazit: Oloupejte sladké hrách, převařte, vložte do studené vody, nechte okapat, a pak je balte do uzavřených nádob. Pro sněhové nebo hrachové lusky odstraňte nitky/okrajte je a připravte podobně jako výše.
Celkově lze říci, že sladká chuť čerstvého hrášku, který je pěstován ve vlastní zahradě, nedává srovnatelný zážitek s tím, co lze nalézt v obchodech. Je to jakýsi přírodní lahůdkový zážitek. Hrách patří mezi první plodiny sezóny a sází se tak brzy, jakmile je možné zpracovat půdu, přestože se může objevit ještě sníh. Od výsevu a pěstování až po sklizeň a skladování, naše rady vám pomohou přinést na stůl ty nejchutnější hrášky