Mangold
Zdroj: www.marthastewart.com
Švýcarský mangold: symfonie barev a chutí
Švýcarský mangold: symfonie barev a chutí
Švýcarský mangold: symfonie barev a chutí

Naučte se pěstovat švýcarský mangold – nebo jednoduše „mangold“, který patří do čeledi řepovitých. Daří se mu v chladném i teplém počasí a je to výživná superpotravina s vysokým obsahem vitaminů A, C a K, minerálů, fytonutrientů a vlákniny. Jeho duhové barvy navíc dodávají zahradě nádherný vizuální prvek. Mangold se snadno pěstuje a je skvělou volbou pro zahrádkáře všech úrovní zkušeností. Jeho pestrost a chuťové vlastnosti přispívají k pestrosti kulinářských pokrmů, ať už se jedná o saláty, těstoviny, pizzy či další pokrmy. Díky své odolnosti vůči teplotním extrémům je ideálním přírůstkem do každé zeleninové zahrady. Od výsadby až po sklizeň – v tomto článku najdete veškeré informace potřebné k úspěšnému pěstování mangoldu.

O švýcarském mangoldu

Podobně jako řepu lze stonky i listy mangoldu konzumovat vařené i syrové. Švýcarský mangold je plodný – nechte mu na záhonu dostatek místa! Má jemnou chuť, dodává výživu a barvu salátům, těstovinám, pizze, quiche, sendvičům a dalším pokrmům. Švýcarský mangold se velmi snadno pěstuje, je neuvěřitelně odolný a je skvělou volbou pro začínající zahrádkáře. A na zahradě vypadá krásně, má široké, silné stonky dostupné v barvách od čistě bílé po zlatožlutou a dokonce i žhavě růžovou!

Mangold se obvykle pěstuje jako plodina chladného období, protože roste rychle a snadno během chladnějších teplot na jaře a na podzim, ale je docela tolerantní i k vyšším teplotám. V létě se jeho růst zpomalí, ale díky vyšší odolnosti vůči teplu je mangold skvělým zeleným salátem pro pěstování, když je venku příliš horko pro ostatní.

Švýcarský mangold je superpotravina s vysokým obsahem vitamínů A, C a K. Nemá hořkou chuť jako mnoho jiných zelených rostlin a je dobrou náhradou špenátu nebo kapusty, pokud nejste příznivci těchto superpotravin. Kromě všech svých předností jako zahradní zelenina je mangold krásná jedlá okrasná rostlina, která se dodává v mnoha různých barvách, aby se mohla kombinovat s krajinou nebo v nádobách. Mangold můžete dokonce použít do vázy nebo kytice, ve směsi s květinami nebo samostatně. Proč by měly mít všechnu radost květiny?

Švýcarský mangold: symfonie barev a chutí
Zdroj: www.almanac.com

Výsadba

Mangold snese i částečné slunce, ale nejlépe roste na plném slunci. Upřednostňuje stanoviště se středně úrodnou, dobře propustnou půdou a pH půdy mezi 6,0 a 7,0 (mírně kyselé až neutrální). Před výsadbou přimíchejte do půdy starý hnůj a/nebo kompost, abyste zvýšili její úrodnost. Týden před výsevem rozptylte na půdu univerzální organické hnojivo a poté půdu uhrabte na jemnou hlínu.

Kdy vysazovat mangold švýcarský

Pro jarní sezónu vysazujte semena mangoldu 2 až 3 týdny před posledním jarním mrazem. Pro podzimní sklizeň zasaďte semena mangoldu asi 40 dní před prvním podzimním mrazem. (Mnohé odrůdy snesou i mírný mráz.) Před výsadbou namočte semena na 24 hodin do vody, abyste urychlili jejich klíčení.

Jak sázet mangold švýcarský

Když jste připraveni k výsadbě, aplikujte na plochu hnojivo 5-10-10. Semena vysévejte 1,3 až 2,5 cm hluboko, 5 až 15 cm od sebe, do řádků vzdálených 45,7 cm. Po dobu jednoho měsíce pokračujte ve výsevu semen v desetidenních intervalech. Můžete také začít pěstovat mangold v květináčích pro pozdější přesazení, což má tu výhodu, že zabráníte slimákům v požírání mladých sazenic. Tento postup je také užitečný pro následnou výsadbu, zatímco čekáte, až se na zahradě uvolní místo. Po odstranění předchozí úrody přesaďte na zahradu pevné sazenice mangoldu na vzdálenost 1 metr od sebe, přičemž mezi řádky ponechte 40,6 cm.

Pěstování

Když jsou rostliny vysoké 7,6 až 10,2 cm, prořežte je na vzdálenost 10,2 až 15,2 cm od sebe, nebo 15,2 až 30,5 cm, pokud jsou rostliny velké. Použijte nůžky, abyste nenarušili kořeny blízkých rostlin. Řízky můžete sníst. Čardáš se obvykle obejde bez hnojení, ale pokud se vám zdá, že vaše rostlina zůstává malá, zvažte v polovině sezóny použití vyváženého hnojiva. Rovnoměrně a důsledně zalévejte, aby se mu lépe rostlo. V létě během období sucha rostliny často zalévejte.

Pravidelně zalévejte, abyste podpořili růst čerstvých listů a zabránili rostlinám v suchém počasí vybíhat do semen neboli „šroubovatět“. Pokud rostliny odnožují, přestanou vytvářet nové listy, proto je vykopejte a přidejte na hromadu kompostu. Rostliny zamulčujte, abyste uchovali vláhu a potlačili plevel. Udržujte mangold odplevelený pomocí motyčky. Když jsou rostliny vysoké asi 30 cm, zkraťte listy na 7,6 až 12,7 cm, abyste podpořili nový jemný růst, pokud rostliny mangoldu přerostou, stanou se méně chutnými.

Švýcarský mangold: symfonie barev a chutí
Zdroj: www.almanac.com

Doporučené odrůdy

Mezi doporučené odrůdy mangoldu patří:

  1. Rainbow Chard – Tato odrůda mangoldu nabízí různorodé a pestrobarevné listy, které jsou nejen lahodné, ale také esteticky přitažlivé. Je vhodná pro pěstování v různých klimatických podmínkách.
  2. Fordhook Giant – Tento klasický hybridní mangold má velké, tmavě zelené listy s bílými stonky. Je odolný vůči chladu a dobře snáší různé podmínky pěstování.
  3. Bright Lights – Další odrůda s pestrobarevnými listy, která přináší do zahrady krásu a chutné listy. Můžete si užívat různé odstíny žluté, oranžové, červené a fialové.
  4. Lucullus – Tato odrůda mangoldu je známá svými velkými, světle zelenými listy a chutnými stonky. Je vhodná pro tradiční i moderní recepty.
  5. Rhubarb Chard – Své jméno získala díky svým jasně červeným stonkům, které připomínají řeřichu. Je to nejen lahodná odrůda, ale také atraktivní přídavek do zeleninových zahrad.

Vyberte si odrůdu mangoldu podle svých preferencí a potřeb vaší zahrady. Každá z těchto odrůd má své vlastní charakteristiky a vhodnost pro různé zahradnické podmínky.

Sklizeň

Začněte sklízet, když rostliny dosáhnou výšky 15 až 20 cm, podle toho, jak velké listy chcete mít. Ostrým nožem odřízněte vnější listy 3,8 cm nad zemí. Vyvarujte se poškození středu rostliny. Snězte to, co jste odřízli. Sklízejte pravidelně a rostliny budou plodit neustále. Používejte techniku sklizně „odřízni a přijď znovu“, kdy odebíráte největší a nejstarší listy a mladé ponecháváte dále růst. Na podzim umístěte přes rostliny kryty, abyste udrželi úrodu po delší dobu. Chcete-li prodloužit sklizeň, nadzvedněte rostlinu s kořeny v půdě a přeneste ji do nádoby ve skleníku. Udržujte teplotu kolem 10 °C. Zpočátku bude mangold vypadat ochable, ale měl by se vzpamatovat.

Jak skladovat švýcarský mangold

Listy švýcarského mangoldu opláchněte a uložte je do chladničky ve větraných plastových sáčcích. Chcete-li listy použít, nakreslete ostrý nůž podél žeber, abyste je oddělili. Žebra můžete připravit jako chřest (vařená v páře, pečená, soté). Listy mangoldu vařte stejně jako špenát. Oddělte listy od středových stonků, nakrájejte je a spařte nebo povařte na pánvi. Středové stonky lze vařit stejným způsobem, ale trvá to o něco déle. Lze je podávat se solí a rozpuštěným máslem, s bohatou holandskou omáčkou nebo namočené do žloutku uvařeného na měkko.

Švýcarský mangold: symfonie barev a chutí
Zdroj: recipes.net

Pěstování švýcarského mangoldu je snadné a přináší mnoho výhod. Tato zelenina je bohatá na vitamíny a minerály, a díky své pestrosti barev a chutí přispívá k rozmanitosti kulinářských pokrmů. Švýcarský mangold je odolný a snadno se pěstuje v různých podmínkách, což ho činí ideální volbou pro zahrádkáře všech úrovní. Od výsadby až po sklizeň – tento článek poskytuje ucelený průvodce pro úspěšné pěstování mangoldu, ať už jde o jarní nebo podzimní sezónu.

Švýcarský mangold: symfonie barev a chutí
Švýcarský mangold: symfonie barev a chutí
Švýcarský mangold: symfonie barev a chutí

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno