Brukev je chutná a zelená zelenina, která se sklízí na jaře a na podzim. Snadno snáší lehký mráz, který zlepšuje její chuť! Přečtěte si, jak brukev sázet, pěstovat a pečovat o něj.
O brukvi čínské
Brukev patří mezi kapustovité rostliny, členy čeledi zelovitých, kam patří také květák, brokolice a růžičková kapusta. Mezi další běžné názvy patří pak choi, pok choi a čínské zelí. Jejich botanický název je Brassica rapa subsp. chinensis. Netvoří hlávky a vyrůstají z cibulovitého základu, podobně jako celer. Stonky a listy jsou jedlé a jsou běžnou součástí pokrmů inspirovaných asijskou kuchyní.
Bruekvse běžně kupuje v potravinách nebo na farmářských trzích jako plný nebo baby bok choy, ale jedná se o stejnou rostlinu. Baby brukev se sklízí, když je rostlina mladší, což jí dodává jemnou a sladší chuť. Baby brukev používejte do polévek a salátů a větší, robustnější rostliny do receptů, jako je smažení, které vyžadují delší vaření.
Výsadba
Brukev je skvělou zprávou pro zahrádkáře, kteří mají problém najít dostatek slunných míst pro výsadbu veškeré zeleniny. Brukev roste dobře na plném slunci, ale také na částečném slunci, přibližně 3-5 hodin denně.
V horkém podnebí pomáhá výsadba na místo s ranním sluncem a odpoledním stínem oddálit bolení. Superslunná místa si nechte pro rajčata nebo kukuřici!
Pro tyto silně živené rostliny je ideální úrodná, bohatá půda s neutrálním pH. Před výsadbou zapracujte do půdy velké množství kompostu. Ponechte si prostor pro následné výsadby, které prodlouží vaši úrodu.
Díky rychlému růstu a toleranci k mírným mrazíkům lze bok choy vysadit na zahradě, kde již skončily dříve dozrávající plodiny.
Kdy vysadit brukev
Brukev nemá rád horké počasí, proto zahradníci obvykle pěstují dvě plodiny, jednu na jaře a druhou na podzim. Pro jarní výsadbu začněte semena sázet v místnosti 4 až 6 týdnů před posledním jarním mrazem. Pro podzimní sklizeň počítejte 50 dní zpět od prvních mrazů a vysévejte přímo.
Pokud zahradničíte v bezmrazé nebo téměř bezmrazé zóně, může být vegetační období bok choy podzimní, přes zimu až do jara, dokud nepřijdou vysoké teploty.
Jak pěstovat brukev
Brukev se obvykle pěstuje ze semen, ale na jaře lze v zahradnických centrech zakoupit přesazené rostliny. Další výsevy provádějte každé dva týdny během jara a znovu na podzim, abyste dosáhli dlouhého a nepřetržitého zásobování těmito chutnými rostlinami.
Pěstování
Tyto rostliny, které se snadno pěstují a snášejí i částečné slunce, představují spolehlivý způsob, jak dostat zahradní produkty do vaší kuchyně.
Brukev má rád úrodnou půdu bohatou na dusík. Přidejte hodně kompostu a organické hmoty. Půdu udržujte rovnoměrně vlhkou a mírně navlhčenou. Snažte se vyhnout extrémním cyklům sucha a vlhka. Brukev může předčasně uschnout, pokud je vystaven chladným nočním teplotám a oteplí se. S přesazováním jarních plodin počkejte, až pomine nebezpečí mrazů.
Brukev má ráda centimetr vody týdně nebo více. Snažte se zalévat ráno. Rostliny budou mít vodu k dispozici během nejteplejší části dne a budou méně stresované. Po prořezání mezi rostlinami mulčujte, abyste omezili výskyt plevelů a zmírnili výkyvy půdní vlhkosti.
Doporučené odrůdy
Existuje několik oblíbených a osvědčených odrůd brukve, které jsou vhodné pro pěstování v různých klimatických podmínkách. Zde jsou některé doporučené odrůdy brukve:
- Green Magic: Tato odrůda je oblíbená pro svou výbornou chutí a odolnost vůči chladnému počasí. Je ideální pro podzimní a zimní sklizeň.
- Red Ruffled: Tato odrůda vyniká svým atraktivním vzhledem a intenzivní červenou barvou listů. Má sladkou chuť a je ideální pro čerstvou konzumaci nebo přidávání do salátů.
- Tokyo Bekana: Lehce chlupaté listy a měkká chuť dělají z Tokyo Bekana oblíbenou odrůdu pro čerstvou spotřebu v salátech. Rychle roste a je ideální pro letní sklizeň.
- Winterbor: Tato odrůda je známá svými krásnými, tmavě zelenými listy a odolností vůči chladnému počasí. Je vhodná pro podzimní a zimní sklizeň.
- Scarlet: Scarlet brukve mají sytě červené listy a vynikají v salátech nebo vařené jako příloha. Jsou bohaté na vitamíny a minerály.
- Purple Vienna: Tato odrůda má fialově zbarvené listy a je známá svou rychlostí růstu. Je vhodná pro jarní a podzimní sklizeň.
Při výběru odrůd je důležité zohlednit nejen počasí a klima ve vaší oblasti, ale také osobní preference ohledně chuti a textury brukví.
Sklizeň
Častou chybou je příliš dlouhé čekání na sklizeň brukve. Začněte sklízet bok choy, když rostliny dosáhnou výšky 30 až 38 centimetrů. Použijte ostrý nůž a odřízněte je jeden až dva centimetry nad půdou. Zbylá rostlina pravděpodobně vyklíčí a vyroste z ní nový, i když menší bok choy. Vnější listy můžete také jednotlivě odříznout nožem. Vnitřní listy budou růst dál a rostlina bude pokračovat v růstu nových výhonků.
Pokud chcete, skliďte několik rostlin dříve pro baby brukev (když jsou vysoké 6 až 8 centimetrů). Vytvořené rozestupy umožní ostatním rostlinám dále růst do větších rozměrů. Baby brukve lze sklízet již 30 dní po výsadbě, ostatní se nechávají růst do zralosti. Některé odrůdy rostou v chladném počasí 60 až 70 dní, než dosáhnou vrcholné velikosti.
Postupná výsadba a sklizeň rostlin více velikostí může prodloužit úrodu bok choy. S trochou cviku si budete moci každé jaro a podzim užívat čerstvého bok choy po mnoho týdnů.
Shrneme-li to, brukve jsou vynikající a odolné zeleniny, které lze sklízet na jaře i na podzim. Jejich snášenlivost k lehkému mrazu zlepšuje jejich chuť, ať už se rozhodnete pro plnou velikost nebo jemné baby brukve. Pěstování je snadné, ať už vysejete semena nebo zakoupíte přesazené rostliny. Dodržování správných postupů výsadby, péče a sklizně vám zajistí hojnou a chutnou úrodu. Nezapomeňte vybírat vhodné odrůdy podle vašich preferencí a klimatických podmínek. A pamatujte, optimální sklizeň přichází ve chvíli, kdy rostliny dosáhnou optimální výšky, čímž podporujete růst nových výhonků a prodlužujete dobu, po kterou si můžete vychutnávat čerstvou brukvi. S postupnou výsadbou a sklizní různě velkých rostlin budete mít možnost si po celé jaro a podzim užívat této lahodné zeleniny.
Brukev nemá rád horké počasí, proto zahradníci obvykle pěstují dvě plodiny, jednu na jaře a druhou na podzim.