Tipy, co s rybízem: udělejte si víno, džem nebo sirup
Rybízové víno, rybízový džem, rybízový sirup – to jsou kromě pečení bublaniny tři nejoblíbenější způsoby, jak zpracovat bohatou úrodu červených kyselých bobulí. Přinášíme vám 3 snadné návody, jak na to!
Dobré rybízové víno
Rybízové víno je považováno za jedno z nejchutnějších ovocných vín. A výrobu podle tohoto receptu zvládne i začátečník!
Suroviny
3 litry rybízové šťávy
4 litry vody
2,5 kg cukru
3x balení živné soli pro kvasinky
1x lahvička tekutých vinných kvasinek (nebo 2x balení sušených vinných kvasinek)
Postup
Pokud máte sušené kvasinky, je třeba připravit si je 12 až 72 hodin předem (dle návodu na sáčku). V případě tekutých se můžete pustit do výroby vína rovnou.
Ve 4 litrech vody rozpusťte 2,5 kg cukru, převařte a nechte vychladnout.
Mezitím odšťavněte rybíz i se stopkami (na 3 litry šťávy potřebujete cca 3800 g bobulí).
Vychladlou sladkou vodu i rybízovou šťávu nalijte do 10litrového demižonu, přisypte živnou sůl a pořádně promíchejte.
Nakonec přidejte kvasinky a opět promíchejte.
Demižon uzavřete kvasnou zátkou a uložte na místo s teplotou do 20 °C, ideálně do spíže, kam nedopadá sluneční světlo.
Po 4 týdnech přelijte víno do jiného demižonu – opatrně, aby se nezvířil kal.
Demižon opět uzavřete kvasnou zátkou a nechte odpočívat další 2 měsíce.
Poté přelijte do lahví, zazátkujte a skladujte v chladu a naležato.
Sirup z rybízové šťávy
Šťávičky jsou oblíbené hlavně u dětí. Vyhněte se kupovaným sirupům a vyrobte si vlastní během pár chvil.
Suroviny
1 litr rybízové šťávy
1 kg krystalového cukru
10 g kyseliny citrónové
Postup
Abyste získali 1 litr rybízové šťávy, odšťavněte cca 1300 g rybízu. Bobule vkládejte do odšťavňovače i se stopkami, vylisují se lépe.
Šťávu přelijte do hrnce, přisypte cukr a za stálého míchání pomalu přiveďte k varu.
Pěnu, která se bude tvořit na hladině, sbírejte sběračkou.
Po krátkém varu, jakmile bude šťáva čistá a bez pěny, přidejte kyselinu citrónovou a ihned odstavte ze sporáku. Šťáva by při delším vaření zrosolovatěla podobně jako džem.
Horký sirup přelijte do vymytých láhví, uzavřete zátkami a skladujte v chladu a temnu.
Rychlý rybízový džem
Stačí vám 2 ingredience, 50 minut a výsledkem je překvapivě dobrý rybízový džem. Dokonce ani není potřeba želírovací prostředek – džem ztuhne sám díky vysokému obsahu pektinu v bobulích.
Suroviny
1 litr rybízové šťávy
1 kg krystalového cukru
Postup
Do právě vylisované rybízové šťávy přidejte cukr a vařte 35 minut na mírném plameni.
Pokud chcete, aby měl džem výraznější chuť, můžete během vaření přidat 1-2 lžíce rumu. Více ale ne, mohl by se narušit želírovací proces.
Po odstavení ze sporáku přelijte horký džem do zavařovacích sklenic, utáhněte víčka a otočte dnem vzhůru.
Po vychladnutí můžete uskladnit v chladu a temnu. Jestliže se vám po pár dnech bude zdát, že džem netuhne, buďte trpěliví – želírování může trvat i více než týden.
Čím odšťavňovat rybíz?
Najít nejlepší odšťavňovač na rybíz není úplně jednoduché, protože většina přístrojů si s drobnými bobulemi neporadí. Z některých nedostanete ani kapku, jiným se zas brzy ucpe síto.