Kompost
Zdroj: www.bhg.com

Kompostování je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak snížit množství odpadu a zároveň obohatit půdu o cenné živiny. Ačkoliv mnoho lidí ví, že zeleninové zbytky jsou skvělým materiálem pro kompost, existuje celá řada méně známých položek, které mohou váš kompost výrazně obohatit. Na druhou stranu je důležité vědět, čemu se při kompostování vyhnout, aby se zabránilo zpomalení rozkladu nebo zavedení nežádoucích látek do půdy. Podívejme se na 9 překvapivých věcí, které můžete kompostovat, a také na ty, kterým byste se měli vyhnout.

Co můžete překvapivě kompostovat

Kompostování je umění, které zahrnuje mnohem více než jen zbytky zeleniny a ovoce. Zde je devět překvapivých věcí, které můžete bez obav přidat do svého kompostu.

1. Vinné zátky

Přírodní vinné zátky mohou přispět k lepší struktuře a provzdušnění vašeho kompostu. I když se rozkládají pomalu, jejich rozemletí před přidáním do kompostu může proces urychlit. Dejte si ale pozor na syntetické zátky, které jsou na pohled téměř k nerozeznání od přírodních, ale nejsou kompostovatelné.

2. Kávová sedlina a filtry

Kávová sedlina je bohatá na dusík, což je pro rostliny velmi prospěšné. Můžete kompostovat i filtry, které přitahují mikroby urychlující rozklad organických materiálů.

Zdroj: horticulture.co.uk

3. Vlasy a srst domácích mazlíčků

Vlasy a srst se rozkládají pomalu, ale dodávají kompostu dusík a zlepšují jeho provzdušnění. Příště, když budete čistit kartáč, vyhoďte vlasy do kompostu místo do koše.

4. Použité ubrousky a papírové utěrky

Pokud nejsou potřísněné tukem nebo chemikáliemi, použité ubrousky a papírové utěrky jsou skvělým doplňkem do kompostu. Přidávají uhlík a rychle se rozkládají, což pomáhá udržet správnou strukturu kompostu.

5. Staré bylinky a koření

Staré bylinky a koření můžete bez obav přidat do kompostu. Tyto ingredience se rychle rozkládají a přitahují prospěšné rozkladače.

6. Přírodní textilie

Přírodní textilie, jako je bavlna a vlna, se v kompostu postupně rozkládají a přispívají k jeho provzdušnění. Ujistěte se, že se jedná o 100% přírodní materiály bez syntetických příměsí.

7. Kvasnice

Pokud vám zbyly kvasnice z pečení, přidejte je do kompostu. Kvasnice urychlují rozklad tím, že přidávají mikroby, které rozkládají organický materiál rychleji.

8. Rostliny z akvária

Rostliny z akvária jsou bohaté na dusík a jsou skvělým doplňkem do kompostu. Jen se ujistěte, že neobsahují žádné plastové příměsi.

9. Staré zbytky pečiva

I když to může znít překvapivě, staré zbytky pečiva, jako je chléb, lze také kompostovat. Je však důležité je přidávat v malých množstvích, aby se předešlo přitahování škůdců, jako jsou hlodavci nebo plísně. Chléb se rozkládá poměrně rychle, a tak může přispět k obohacení kompostu o organické látky. Před přidáním je dobré chléb natrhat na malé kousky, aby se proces rozkladu urychlil.

Zdroj: helpmecompost.com

Co byste neměli kompostovat

Ačkoliv kompostování zahrnuje širokou škálu organických materiálů, existují věci, kterým je lepší se vyhnout, aby nedošlo k poškození kompostu či zpomalení jeho rozkladu.

1. Některé čajové sáčky

Některé čajové sáčky obsahují plast, který se nerozloží a může kontaminovat váš kompost mikroplasty. Vždy si ověřte, z jakého materiálu je sáček vyroben.

2. Kompostovatelné talíře a příbory

I když jsou označeny jako kompostovatelné, některé talíře a příbory nejsou vhodné pro domácí kompostování. Tyto materiály se rozkládají pouze při vysokých teplotách, kterých se v domácím kompostu dosáhnout nemusí.

3. Maso, ryby a kosti

Maso, ryby a kosti se rozkládají velmi pomalu a mohou přilákat nechtěná zvířata. Také mohou způsobit zápach a komplikovat proces kompostování.

4. Chemicky ošetřené rostliny a trávu

Pokud byly vaše rostliny nebo trávník chemicky ošetřeny, vyhněte se jejich přidávání do kompostu. Chemikálie mohou narušit rovnováhu mikroorganismů a zanechat rezidua v hotovém kompostu.

5. Ošetřené dřevo

Ošetřené dřevo obsahuje chemikálie, jako je arsen nebo měď, které mohou kontaminovat kompost a působit toxicky na rostliny.

6. Popel z uhlí nebo dřevěného uhlí

Popel z uhlí nebo dřevěného uhlí může výrazně zvýšit pH kompostu, což může být pro mnoho rostlin škodlivé.

7. Olej a tuk

Oleje a tuky mohou zpomalit rozklad kompostu a vytvářet mastnou vrstvu, která zabraňuje přístupu kyslíku k dalším materiálům.

8. Jedovaté rostliny

Před přidáním rostlin do kompostu si ověřte, zda nejsou jedovaté. Některé toxické rostliny mohou poškodit rostliny nebo zvířata, která přijdou do kontaktu s hotovým kompostem.

Celkově lze říci, že správné kompostování vyžaduje nejen znalosti o tom, co do kompostu patří, ale také co do něj nepatří. Výběrem správných materiálů můžete podpořit rychlý rozklad a získat kvalitní kompost, který obohatí vaši zahradu. Zároveň je důležité vyhnout se přidávání materiálů, které mohou kompost znečistit nebo zpomalit jeho rozklad. Kompostování je jednoduchý a účinný způsob, jak snížit odpad a vrátit přírodě živiny.

Podívejte se i na náš další článek! Nápady na kreativní venkovní vodní fontány, které si vyrobíte sami

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno