květiny
Zdroj: minteerteam.com
9 letniček, které kvetou celé léto
9 letniček, které kvetou celé léto
9 letniček, které kvetou celé léto
9 letniček, které kvetou celé léto

Letní období znamená čas květů. Letničky i trvalky nám přinášejí pestré barvy, vůně a textury, a zároveň poskytují potravu pro naše pracující opylovače. Letničky, které kvetou celé léto, sice nepřežijí další rok, ale během svého vrcholu udělají maximum a umožní vám experimentovat s každou sezónou. Trvalky se vracejí každý rok, ale jejich květy mají často kratší dobu kvetení. Jakmile odkvetou, je pro tento rok konec. Letničky pomáhají překlenout období, kdy trvalky nekvetou, a poskytují nepřetržitou barvu po zbytek sezóny. Vhodně umístěné letničky mají úžasné schopnosti maskování, zakrývají méně atraktivní trvalky po odkvětu, vyplňují mezery v záhonech a jsou základními prvky kontejnerových zahrad. Často je snadné je vypěstovat ze semen, jsou levné na pěstování a nenáročné na údržbu. Podívejte se na 9 letniček, které kvetou celé léto!

Zde je náš výběr letniček, které kvetou celé léto a jsou ideální jako záhonové rostliny a pro vyplňování mezer v záhonech. Mnohé jsou také vhodné do květináčů a závěsných košů.

Lichořeřišnice

Lichořeřišnice (Tropaeolum majus) přináší do zahrady radost svými oranžovými, žlutými a červenými květy, které kontrastují s unikátně žilnatými zelenými až pestře zbarvenými listy. Tradiční lichořeřišnice je jednou z nejoblíbenějších jedlých květin, které přidávají do salátů pepřový a barevný nádech. Lichořeřišnice mohou být plazivé nebo trsnaté, ale všechny druhy milují plné slunce. V zeleninové zahradě mohou odpuzovat škůdce, což z nich dělá vynikající společníky pro brukvovité rostliny jako brokolice, květák a zelí.

9 letniček, které kvetou celé léto
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Hledíky

Hledíky (Antirrhinum majus) jsou známé svou odolností a květy, které připomínají tvář řvoucího draka. Vyskytují se v kombinacích červené, oranžové, žluté, bílé a růžové. I když jsou většinou prodávány jako letničky, mohou být pěstovány jako krátkověké trvalky. Květy hledíků se hojně semenají, takže i v chladnějších oblastech se spolehlivě vracejí každou sezónu.

Cínie

Cínie (Zinnia) okouzlují svými sytě drahokamovými tóny. Jsou snadné na pěstování – semena se vysévají přímo do záhonu. Cínie „Benary’s Giant“ jsou vynikajícími květinami do řezaných květů a přitahují opylovače. Tyto rostliny dosahují výšky až 1,2 metru a jejich květy mají průměr 8-10 centimetrů.

9 letniček, které kvetou celé léto
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Petúnie

Petúnie jsou oblíbené květiny, které byly hybridizovány tak, aby produkovaly větší květy a nápadné pruhy nebo barevné kombinace. Novější odrůdy kvetou nepřetržitě, i když neodstraňujete odkvetlé květy. Potřebují pouze hodně slunce, pravidelné hnojení a průměrné zavlažování, aby vám poskytly hojnost květů po celou sezónu.

Begónie

Begónie jsou ideální pro zkrášlení tmavších koutů zahrady. Ačkoli milují stín, potřebují trochu rozptýleného světla ráno nebo pozdě odpoledne. Begónie lze pěstovat jako letničky, ale hlízy mohou být na podzim vyndány a uskladněny do dalšího jara. Rostliny vyžadují vlhkou, ale dobře odvodněnou půdu a slabé hnojení týdně.

9 letniček, které kvetou celé léto
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Million Bells (Calibrachoa)

Calibrachoa, známá také jako Million Bells, je oblíbená v závěsných koších. Tyto kompaktní rostliny kvetou od jara do podzimu na plném slunci. Přitahují kolibříky a jsou odolnější vůči horkým a vlhkým podmínkám než petúnie. Květy připomínají mini petúnie, ale na rozdíl od nich netrpí během horkých a vlhkých měsíců.

Lantana

Lantana je v tropech považována za plevel, ale jinde je ceněna pro své nepřetržité květy v odstínech růžové, oranžové, bílé a žluté. I když se většinou pěstuje jako letnička, může v teplejších oblastech vyrůst v malý dřevnatý keř. Kvete celé léto a její květy jsou následovány černými bobulemi, které jsou jedovaté.

9 letniček, které kvetou celé léto
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Aksamitník

Aksamitník (Tagetes) je členem čeledi hvězdnicovitých a jeho aromatické listy odpuzují škůdce. Existuje mnoho druhů aksamitníků, které dorůstají výšky od 15 cm do 1 metru. Jsou odolné proti jelenům, snadno se pěstují ze semen a jsou tolerantní vůči horku a vlhkosti.

Netýkavka

Netýkavky (Impatiens) jsou oblíbené letničky pro stinné zahrady. Jejich květy mohou být fialové, růžové, bílé, oranžové nebo i pestře zbarvené. Dorůstají výšky až 61 cm a kvetou od jara do podzimu. Vyžadují vlhkou, bohatou půdu a částečný až úplný stín.

9 letniček, které kvetou celé léto
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Celkově lze říci, že letničky, které kvetou celé léto, jsou skvělým doplňkem každé zahrady. Nabízejí nepřetržitou barvu a krásu po celou sezónu a mohou vyplnit mezery po odkvetlých trvalkách. Lichořeřišnice, hledíky, cínie, petúnie, begónie, calibrachoa, lantana, aksamitník a netýkavky jsou jen některé z možností, které vám mohou přinést radost a barvu do zahrady. Vhodná péče a správné umístění těchto rostlin zajistí, že budou kvetou celé léto a přitáhnou opylovače, zatímco vy si budete užívat jejich krásu.

Podívejte se i na náš další článek! Co sázíme v červenci: rady pro letní zahradníky

9 letniček, které kvetou celé léto
9 letniček, které kvetou celé léto
9 letniček, které kvetou celé léto
9 letniček, které kvetou celé léto
Předchozí článekRostliny, které rostou skvěle pod stromy
Rostliny, které rostou skvěle pod stromy
Další článekFazole nejsou jen k jídlu!
Fazole nejsou jen k jídlu!
Julie Skrbková
Julii je vášnivou zahradní nadšenkyni s kreativním duchem.,Ráda se dělí o své znalosti a inspiraci prostřednictvím našeho online magazínu o zahradě, pěstování rostlin, zahradním designu. Julie se nebojí experimentovat s různými styly zahradního designu a kombinovat tradiční prvky s moderními trendy. Její články jsou plné praktických rad, tipů a triků pro úspěšné pěstování rostlin, tvorbu zahradního designu a zvýšení estetického i ekologického potenciálu zahrady.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno