8 tipů
Zdroj: www.wpr.org
8 tipů pro pěstování borůvek v květináčích
8 tipů pro pěstování borůvek v květináčích
8 tipů pro pěstování borůvek v květináčích

Pěstování borůvek v květináčích přináší řadu výhod oproti pěstování přímo v zemi. Například můžete své květináče umístit tam, kde dostanou během růstové sezóny spoustu slunce, a na podzim je přesunout na místo chráněné před zimními větry. Další výhodou je možnost snadněji zajistit ideální půdu pro kyselinomilné borůvky v květináči než v zemi, kde může být půda méně vhodná. Následující tipy vám pomohou úspěšně pěstovat borůvky v květináčích a získat tak z vašich rostlin maximum. Ať už jste začátečník nebo zkušený zahradník, tyto rady vám usnadní pěstování a péči o borůvky v nádobách. Připravte se na chutné úrody borůvek přímo z vaší terasy nebo balkonu! Podívejte se na 8 tipů pro pěstování borůvek v květináčích!

Zasaďte více než jednu rostlinu

Pro maximalizaci produkce ovoce je důležité mít více než jednu rostlinu. Opylování borůvkových květů včelami je nezbytné pro vznik plodů, a nejlepšího opylování dosáhnete, když máte alespoň dvě nebo tři rostliny různých odrůd. Tyto odrůdy by měly kvést současně, aby včely mohly květy opylovat ve správný čas. Pro nejlepší výsledky umístěte své květináče blízko sebe, ideálně v rozmezí několika metrů. Tímto způsobem zajistíte, že opylování bude efektivní a produkce ovoce maximální. Kromě toho různé odrůdy mohou přinášet ovoce v různých časech, což prodlouží dobu sklizně.

8 tipů pro pěstování borůvek v květináčích
Zdroj: www.bhg.com

Vyberte správné květináče

Každou borůvku zasaďte do velkého, mrazuvzdorného květináče s dobrým odvodněním. Květináč by měl být hluboký asi 50 až 60 centimetrů a široký 60 až 75 centimetrů, aby pojmul kořenový systém rostliny. Ideální je například půlka sudu na whisky s dobrými odvodňovacími otvory. Pokud plánujete květináče na zimu přesunout na chráněné místo, můžete zvážit lehčí materiál, jako je plast nebo pryskyřice. Investice do podstavce na květináče usnadní jejich přemisťování. Pokud pěstujete jedlé rostliny na rovném povrchu, jako je terasa nebo příjezdová cesta, umístěte květináče na cihly nebo nožičky, aby přebytečná voda mohla volně odtékat.

Připravte ideální půdu

Borůvky potřebují kyselou půdu s pH mezi 4,5 a 5,0. Půda by měla být schopná zadržovat vlhkost, ale zároveň dobře odvodňovat. Existuje několik možností pro směs do květináče: jedna část kvalitní zeminy a jedna část rašelinového mechu, jedna část rašelinového mechu a jedna část drcené borové kůry, nebo dvě části kokosového vlákna, dvě části rašelinového mechu a jedna část perlitu. Ať už zvolíte jakýkoli recept, důkladně směs promíchejte a navlhčete ji. Kořeny borůvky jemně rozpleťte, aby se rozšířily, a umístěte rostlinu do částečně naplněného květináče. Doplňte zbytek směsí tak, aby rostlina byla ve stejné hloubce jako ve školkovém květináči. Dobře zalijte.

Vyberte slunné místo

Borůvky jsou nejproduktivnější, když rostou na plném slunci, tedy alespoň 6 až 8 hodin přímého slunce denně. V oblastech s velmi teplými léty ocení borůvky trochu odpoledního stínu. I když budou růst i v částečném stínu, produkce ovoce bude výrazně nižší. Pokud je místo, kde pěstujete borůvky, vystaveno větru, může být nutné je na podzim přesunout na chráněné místo, protože zimní větry mohou rostliny vysušit. Pokud není přesunutí možné, můžete je chránit volným zabalením do juty.

8 tipů pro pěstování borůvek v květináčích
Zdroj: www.gardenerspath.com

Hnojte kyselým hnojivem

Používejte hnojivo určené pro kyselinomilné rostliny, což pomůže udržet ideální pH v půdě. Vyhněte se hnojivům obsahujícím dusičnany nebo chloridy. Aplikujte hnojivo brzy na jaře před rozvinutím listů podle pokynů na obalu. Tím zajistíte, že rostlina bude mít dostatek živin pro růst a produkci plodů. Kyselá hnojiva také pomáhají předcházet nedostatku živin, který může být běžný u borůvek pěstovaných v nádobách.

Pravidelně a hluboce zalévejte

Borůvky nemají rády vysychání, takže je důležité je pravidelně zalévat. Půda by měla být stále vlhká, což může znamenat, že budete muset rostliny kontrolovat několikrát týdně, zejména během horkého léta. Dbejte však na to, abyste je nepřelili, protože kořeny mohou hnít v neustále promočené půdě. Ujistěte se, že květináče mají dobré odvodnění. Povrch květináče můžete zamulčovat organickým mulčem, jako jsou borové jehličí nebo drcená kůra, což pomůže udržet vlhkost v půdě a zabrání odpařování.

8 tipů pro pěstování borůvek v květináčích
Zdroj: www.thespruce.com

Chraňte ovoce síťkou proti ptákům

I když první rok nebo dva nebudete sklízet, od třetího roku by vaše borůvky měly začít produkovat slušnou úrodu. Jakmile začnou bobule zrát, místní ptáci si toho všimnou. Ptáci milují borůvky! Aby se nedostali k vaší dlouho očekávané úrodě, zakryjte každý keř síťkou proti ptákům nebo lehkým plovoucím krytem, než bobule dozrají. I když je to trochu nepříjemné při sklizni, je to nejlepší způsob, jak zajistit, že skutečně budete mít bobule ke sklizni. Po skončení sklizňové sezóny síťku nebo kryt odstraňte a uložte je na příští rok.

Řez v pozdní zimě nebo na začátku jara

Po třetím nebo čtvrtém roce v květináči budou vaše borůvky pravděpodobně potřebovat nějaký řez. Tento úkon by měl být prováděn před začátkem nového růstu. Použijte čisté zahradnické nůžky a odstraňte mrtvé a slabé větve. Odstraňte také větve, které se třou o sebe nebo jsou nevhodně umístěny. Můžete odstranit až třetinu rostliny, aniž byste ji poškodili. Tento řez stimuluje růst a umožňuje rostlině přijímat více slunce a vzduchu.

Celkově lze říci, že pěstování borůvek v květináčích je skvělý způsob, jak si užít čerstvé borůvky, i když nemáte zahradu. Díky možnosti přesunout květináče podle potřeby můžete snadno zajistit ideální podmínky pro růst vašich rostlin. S těmito osmi tipy se můžete těšit na bohatou úrodu chutných borůvek přímo z vaší terasy nebo balkonu. Nezapomeňte zajistit více rostlin pro lepší opylování, vybrat správné květináče, připravit ideální půdu, poskytnout dostatek slunce, hnojit kyselým hnojivem, pravidelně zalévat, chránit ovoce síťkou proti ptákům a provádět pravidelný řez. S trochou péče a pozornosti vám borůvky budou přinášet radost a chutné plody po mnoho let.

Podívejte se i na náš další článek! Rajčata: jak efektivně hnojit rajčata?

8 tipů pro pěstování borůvek v květináčích
8 tipů pro pěstování borůvek v květináčích
8 tipů pro pěstování borůvek v květináčích

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno