Kukuřice na poli
Zdroj: gfnc.gov.gd
8 rostlin, které nikdy nepěstujte vedle kukuřice
8 rostlin, které nikdy nepěstujte vedle kukuřice
8 rostlin, které nikdy nepěstujte vedle kukuřice

Kukuřice je oblíbenou plodinou mezi zahrádkáři – je relativně snadná na pěstování, poskytuje bohatou úrodu a má často slušnou trvanlivost po sklizni. Zdravá úroda kukuřice je klíčem k oblíbeným letním receptům, a proto je důležité obklopit ji správnými sousedy v zahradě. Správně vybrané rostliny dodají půdě důležité živiny, odradí škůdce a optimalizují růstové podmínky. Na druhou stranu, existují rostliny, které mohou růst kukuřice spíše zbrzdit nebo jí přímo škodit. V tomto článku se dozvíte, které rostliny byste nikdy neměli pěstovat vedle kukuřice, aby byla vaše úroda co nejlepší. Podívejte se na 8 rostlin, které nikdy nepěstujte vedle kukuřice!

Rajčata

Rajčata a kukuřice mohou být skvělými partnery na talíři, ale v zahradě spolu moc dobře nevycházejí. Obě plodiny jsou totiž velkými „žrouty“ živin, což znamená, že soutěží o vodu a živiny se svými rozsáhlými kořenovými systémy. Navíc potřebují přímé sluneční světlo, a pokud jsou vysázeny příliš blízko u sebe, mohou si vzájemně stínit, což omezuje přístup ke slunečnímu světlu a vzduchu. Tento nedostatek světla a vzdušnosti může vést k oslabení obou rostlin. Místo toho byste měli rajčata vysazovat poblíž bazalky, pažitky nebo česneku, které jim pomohou lépe růst a zároveň odradí škůdce.

8 rostlin, které nikdy nepěstujte vedle kukuřice
Zdroj: www.marthastewart.com

Brokolice

Kukuřice může dorůst do výšky až 3,5 metru, což znamená, že poskytuje velké množství stínu. To může být problémem pro plodiny, jako je brokolice, která vyžaduje plné slunce pro svůj optimální růst. Brokolice se nejlépe pěstuje s rostlinami jako jsou řepa, česnek nebo cibule, které jí poskytnou potřebné podmínky. Pokud brokolici zasadíte vedle kukuřice, riskujete, že její růst bude zpomalený kvůli nedostatku světla a že rostlina nebude schopná vytvořit zdravé hlávky.

Lilek

Při plánování zahrady je důležité se vyvarovat kombinací plodin, které přitahují stejné škůdce. Lilek je typickou rostlinou, která láká stejné škůdce jako kukuřice, například housenky rajčatovníka. Kromě toho je lilek také těžkým odběratelem živin, což znamená, že bude soutěžit s kukuřicí o živiny v půdě. Aby se tyto problémy minimalizovaly, je lepší lilek pěstovat poblíž rajčat, paprik nebo brambor, které mu poskytnou lepší podmínky.

8 rostlin, které nikdy nepěstujte vedle kukuřice
Zdroj: www.marthastewart.com

Růžičková kapusta

Zatímco kukuřice je teplomilná plodina, růžičková kapusta je považována za zeleninu chladné sezóny a neměla by být pěstována vedle kukuřice. Růžičková kapusta potřebuje stálé chladné počasí, aby dobře rostla, a teplé podmínky, které kukuřice vyžaduje, by mohly negativně ovlivnit její vývoj. Proto je lepší růžičkovou kapustu pěstovat samostatně nebo ji kombinovat s jinými chladnomilnými rostlinami, které budou těžit z podobných podmínek.

Kadeřávek

Kadeřávek, podobně jako růžičková kapusta, odebírá z půdy hodně živin a vyžaduje velké množství slunečního světla, aby mohl dobře růst. V horkém létě, kdy kukuřice roste nejlépe, může kadeřávek začít hořknout a stát se náchylnějším k škůdcům a chorobám. Kromě toho, pokud je pěstován blízko kukuřice, bude soutěžit o živiny a světlo, což oslabí jeho růst. Kadeřávek je lepší pěstovat během chladnějších měsíců a kombinovat ho s rostlinami jako je šalvěj, která odpuzuje škůdce.

Zelí

Dusík je klíčový pro úspěšnou úrodu kukuřice, a zelí je další rostlinou, která o tento dusík soutěží. Zelí, stejně jako kadeřávek a růžičková kapusta, je těžkým odběratelem živin a může značně vyčerpat půdu, pokud je pěstováno vedle kukuřice. Navíc, stejně jako jiné košťáloviny, vyžaduje chladnější počasí, než je to, které je ideální pro kukuřici. Aby se předešlo těmto problémům, je lepší zelí pěstovat s rostlinami, které dodávají dusík do půdy, jako jsou fazole nebo jetel.

8 rostlin, které nikdy nepěstujte vedle kukuřice
Zdroj: www.marthastewart.com

Fenykl

Fenykl je známý tím, že je špatným sousedem téměř pro každou jinou zeleninu. Jeho aromatické vlastnosti a schopnost inhibovat klíčení jiných rostlin z něj činí problematického společníka pro kukuřici i další plodiny. Fenykl má aleloaptické vlastnosti, což znamená, že může uvolňovat chemické látky, které brání růstu jiných rostlin v jeho blízkosti. Proto je nejlepší fenykl pěstovat zcela odděleně od ostatních plodin, aby nedošlo k omezení jejich růstu.

Kedluben

Kedluben, jako ostatní rostliny z čeledi brukvovitých, bude soutěžit s kukuřicí o důležité živiny v půdě. Navíc, vysoký růst kukuřice může blokovat potřebné sluneční světlo, které kedluben potřebuje pro svůj růst. Aby se zabránilo těmto problémům, je lepší kedluben pěstovat s rostlinami, které odstrašují škůdce, například s tymiánem, který pomáhá chránit kedluben před hmyzem.

8 rostlin, které nikdy nepěstujte vedle kukuřice
Zdroj: www.marthastewart.com

Celkově lze říci, že správná volba sousedních rostlin je klíčová pro úspěšnou úrodu kukuřice. Některé rostliny, jako rajčata, kadeřávek nebo zelí, mohou soutěžit s kukuřicí o živiny, vodu a světlo, což může vést k oslabení růstu obou plodin. Jiné, jako fenykl, mohou dokonce přímo bránit růstu kukuřice díky svým aleloaptickým vlastnostem. Při plánování zahrady je proto důležité pečlivě zvážit, které plodiny zasadíte vedle kukuřice, abyste maximalizovali výnos a zajistili zdravou a prosperující úrodu. Pokud si chcete zajistit co nejlepší výsledky, vybírejte rostliny, které se s kukuřicí dobře doplňují a podporují její růst.

Podívejte se i na náš další článek! 10 základních prvků zahradního designu

8 rostlin, které nikdy nepěstujte vedle kukuřice
8 rostlin, které nikdy nepěstujte vedle kukuřice
8 rostlin, které nikdy nepěstujte vedle kukuřice

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno