Milujete křupavé domácí papriky v čerstvém salátu nebo na grilu během letní zahradní párty? Je skvělé, když můžete jít na zahradu a vybrat si čerstvou, šťavnatou papriku přímo z rostliny a hned ji použít v kuchyni. Ale než tento ideální scénář nastane, musíte papriky nejprve vypěstovat. I když nejsou papriky nutně nejobtížnější na pěstování, vyžadují trochu více péče než některé jiné oblíbené zahradní plodiny, jako například cuketa nebo salát. Co byste tedy neměli pěstovat vedle paprik?

Abyste si zajistili co nejlepší podmínky pro pěstování paprik, dbejte na to, které rostliny byste neměli pěstovat vedle nich. Mluvili jsme s odborníky na zahradničení, kteří nám sdělili, které rostliny by se vedle paprik rozhodně neměly vysazovat.

Lilky

Lilky, stejně jako papriky, patří do čeledi lilkovitých (Solanaceae). Ačkoli by se mohlo zdát logické pěstovat rostliny z podobných čeledí společně, není tomu tak. „Ostatní členové čeledi lilkovitých, jako jsou brambory a lilky, mají podobné choroby a přitahují podobný hmyz, který se přenese i na papriky,“ říká Dick Zondag, odborník na zahradničení a majitel Jung Seed Company.

Zdroj: www.marthastewart.com

Fenykl

Fenykl vylučuje chemickou látku zvanou anethol, která inhibuje růst mnoha rostlin, včetně paprik. „Neměl by se pěstovat vedle paprik,“ říká Zondag.

Zdroj: www.marthastewart.com

Rajčata

Rajčata řadíme do čeledi lilkovitých, které by se neměly pěstovat v těsné blízkosti paprik. „Pokud vysadíme rajčata v jiné části zahrady, nebudou mít tolik problémů,“ říká Zondag.

Zdroj: www.marthastewart.com

Brambory

Brambory jsou další lilkovitá rostlina, kterou byste měli pěstovat daleko od paprik. Ale protože se brambory obvykle pěstují v dlouhých řádcích s příkopy, pravděpodobně je nebudete mít ve stejné zahradní oblasti jako papriky.

Zdroj: www.marthastewart.com

Kukuřice

Papriky potřebují plné slunce a alespoň šest hodin přímého slunce denně, takže vyberte místo pro výsadbu paprik, které nebude během dne zastíněno. „Vyšší zelenina pěstovaná v zahradě může papriky zastínit,“ říká Zondag.

Zdroj: www.marthastewart.com

Fazole a hrách

Tyto ambiciózní rostliny rády rostou do výšky a šplhají, ale pokud bývají pěstovány na oporách, mohou papriky zastínit. „Pokud plánujete pěstovat fazole nebo hrách na oporách, udržujte je v dostatečné vzdálenosti od paprik, aby nebyly zastíněny,“ říká Zondag.

Zdroj: www.marthastewart.com

Keře a stromy

Nezapomeňte na další zdroje stínu. „Pokud je vaše zahrada poblíž keřů nebo stromů, které stíní vaši zahradu, měly by být papriky vysazeny tam, kde budou mít minimální zastínění,“ říká Zondag. Sledujte svou zahradu během dne, jak se pohybuje slunce, protože určité oblasti zahrady budou stíněny v různých časech.

Zdroj: www.marthastewart.com

Brukvovité

Čeleď brukvovitých zahrnuje květák, kapustu, zelí a brokolici. „Hlavním důvodem, proč bych nekombinoval brukvovité rostliny a papriky, jsou prostorové a světelné nároky,“ říká Jennifer Rensenbrink, dobrovolnice z University of Minnesota Extension.

Zdroj: www.marthastewart.com

Tipy pro pěstování paprik

Nyní, když víte, které rostliny byste neměli pěstovat vedle paprik, máme pro vás několik tipů pro úspěšné pěstování paprik.

Vybírejte vhodné sousedy

Kromě toho, že víte, kterým rostlinám se vyhnout, může být užitečné vědět, které rostliny vedle paprik dobře svědčí. „Nejlepšími společníky pro papriky jsou nižší kvetoucí letničky nebo bylinky, které přilákají opylovače, jako jsou lichořeřišnice, koriandr nebo bazalka,“ říká Rensenbrink.

Střídejte plodiny

„Nezapomínejte rotovat plodiny, aby se udržela zdravá půda,“ říká Rensenbrink. Střídání plodin by měla být prováděna podle čeledí – například pokud jste letos měli na určité ploše nějakého člena čeledi lilkovitých, příští rok tam vysaďte něco jiného, jako jsou mrkve, hrách nebo fazole, či členy čeledi brukvovitých, jako je zelí.

S těmito tipy a znalostmi o tom, které rostliny nepěstovat vedle paprik, budete mít skvělou výchozí pozici pro úspěšnou sklizeň.

Zjistěte jak prospěšné jsou pro nás papriky a jaké mají vitamíny v článku Papriky plné vitamínů.

Předchozí článekMšice – hojní škůdci na zahrádce
Mšice – hojní škůdci na zahrádce
Další článekNápady a návrhy zeleninových zahrad
Nápady a návrhy zeleninových zahrad
Eliška Hrbková
Eliška je nadšená zahradnice, která si nenechá ujít žádnou novinku ve světě zahradničení. Nejraději má pěstování květin ve své zahradě, kde tráví většinu volného času. Mezi její oblíbené rostliny patří růže, tulipány a levandule, o které pečuje s láskou. Kromě zahradničení se Eliška zajímá také o design interiérů a zahrad. Ráda kombinuje přírodní prvky s moderním designem, čímž vytváří harmonické a útulné prostředí jak venku, tak uvnitř domova. Její kreativní přístup a cit pro detail se projevují v každém projektu, do kterého se pustí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno