hortenzie
Zdroj: www.espoma.com
7 důvodů, proč vaše listy hortenzie žloutnou
7 důvodů, proč vaše listy hortenzie žloutnou
7 důvodů, proč vaše listy hortenzie žloutnou

Žluté listy na hortenziích kazí vyvážený vzhled těchto velkolistých keřů. Zelené listy hortenzie, které se pohybují od středně až po tmavě zelenou barvu, poskytují kontrastní pozadí pro dramatické květy. Různé vzory a stupně žloutnutí listů poskytují vodítka k nalezení a nápravě problému. Pokud vaše listy ztrácejí lesk, zvažte těchto 7 důvodů k žloutnutí listů hortenzie a tipy, jak vrátit vaší rostlině její nejlepší vzhled a kondici.

1. Nesprávné zalévání

Problémy s vlhkostí jsou nejčastější příčinou žloutnutí listů hortenzie a je snadné je identifikovat a napravit, pokud podniknete kroky předtím, než se objeví hniloba kořenů. Vlhkoměr může pomoci určit nejlepší metodu nápravy.

Přelévání

Velké listy často vypadají povadle během odpoledního horka. Pokud se nevrátí do původního stavu večer nebo stále vypadají povadle ráno, může být rostlina přelita. Povadlé listy žloutnou, než se stanou hnědými a kašovitými, a nakonec opadávají. Další příznaky zahrnují zakrnělý růst, méně a menší květy a květy, které vypadají povadle. Rostlina může vyvinout hnilobu kořenů.

7 důvodů, proč vaše listy hortenzie žloutnou
Zdroj: www.epicgardening.com

Nedostatečné zalévání

Nedostatečné zalévání také způsobuje žloutnutí listů s hnědými, křehkými okraji. Nezkoušejte problém napravit nadměrným zaléváním, protože to může situaci zhoršit. Zalejte důkladně, dokud povrch půdy nebude mírně vlhký. Můžete potřebovat zvýšit frekvenci zalévání. Přidejte mulč pro udržení vlhkosti v půdě.

Špatná odvodnění

Hortenzie se lépe daří v hlinitých, písčitých půdách než v jílovitých půdách, což zvyšuje možnost přelévání. Vyberte místo s dobře odvodněnou půdou a vyhněte se oblastem, kde se shromažďuje dešťová voda. Testujte odvodnění půdy vykopáním díry hluboké 15-20 cm, nalijte do ní vodu a sledujte, jak rychle se vstřebává. Zapracování zralého kompostu a písku do půdy kolem stávající hortenzie pomáhá zlepšit odvodnění.

2. Nesprávné Sluneční Světlo

Některé odrůdy hortenzie snáší více přímého slunce, ale většina preferuje ranní slunce a odpolední stín. Vyhněte se nesprávnému vystavení slunci výběrem vhodného místa nebo přesazením keře, pokud je to možné.

Spálení Listů

Příliš mnoho jasného, přímého slunečního světla během nejteplejší části dne může způsobit žloutnutí, hnědnutí a křehnutí listů. Nedostatečné světlo může zpomalit fotosyntézu a narušit produkci chlorofylu, což je živina, která udržuje listy zelené.

7 důvodů, proč vaše listy hortenzie žloutnou
Zdroj: www.housedigest.com

3. Špatná Kvalita Půdy

Výsadba v nekvalitní půdě přispívá k mnoha problémům, které způsobují žloutnutí listů, včetně nesprávného zalévání, nedostatku živin a chorob. Můžete provést domácí test na kontrolu vhodné pH hodnoty půdy. Vzorek testovaný vaší místní pobočkou zemědělské služby vám poskytne další informace o nedostatcích živin a kvalitě půdy.

Špatné pH Půdy

Hortenzie vyžadují mírně kyselou půdu s pH hodnotou 5,0 až 6,5. Zvyšte pH půdy přidáním vápna. Přidejte síran hlinitý pro snížení pH.

4. Nedostatek Živin

Dusík

Nedostatek dusíku se obvykle vyskytuje na jaře s listy, které žloutnou a předčasně opadávají. Rostliny spotřebovávají hodně dusíku a mohou rychle vyčerpat půdu. Zapracování kompostu a aplikace jarního hnojiva pro kyselomilné rostliny pomáhá tento problém vyřešit.

Železo

Když nové listy žloutnou, ale žilky zůstávají zelené, hortenzie pravděpodobně trpí nedostatkem železa. To je způsobeno přeléváním, špatným odvodněním, nesprávným hnojením a vysokou alkalinitou půdy. Ošetření chelátovým železem rychle opraví chlorózu, ale korekce půdy jsou nezbytné pro vyřešení základního problému. Testujte úroveň pH a přijměte nezbytné kroky ke zvýšení kyselosti. Hledejte hnojiva pro kyselomilné rostliny s obsahem železa. Kompostování s dubovými listy, jehličími a kávovými zbytky pomáhá zvýšit kyselost půdy.

Hořčík

Nedostatek hořčíku je méně běžný a objevuje se jako žluté listy se zelenými žilkami, ale na starších listech. Půdní typ, který hortenzie preferují, často postrádá hořčík. To činí opravu tohoto problému trochu složitější. Epsomská sůl a dolomitický vápenec přidávají hořčík, ale vápenec také zvyšuje pH a měl by být používán střídmě. Zkuste postřik listů kapalným výtažkem z mořských řas. Vyhněte se hnojivům s vysokým obsahem draslíku, který narušuje příjem hořčíku.

5. Nesprávné Hnojení

Přílišné nebo nedostatečné hnojení nebo použití špatného produktu ovlivňuje všechny části rostliny a je příčinou žloutnutí listů. Používejte produkty pro kyselomilné rostliny jako hortenzie a azalky a dodržujte pokyny na obalu.

6. Choroby

Hortenzie jsou náchylné na houbové, bakteriální a virové choroby. Virus mozaiky hortenzie a rajčatový prstenčitý virus způsobují žloutnutí listů. Dobré hygienické postupy pomáhají předcházet mozaikovému viru. Používejte sterilní nástroje pro prořezávání a stříkejte své nástroje mezi jednotlivými řezy, aby se zabránilo šíření chorob. Rajčatový prstenčitý virus je způsoben háďátky. Hledejte odrůdy s odolností proti chorobám.

7. Škůdci

Škůdci přenášejí a šíří choroby a dvouskvrnáček způsobuje zbarvení a poškození listů hortenzie. Bílé a žluté skvrny následují díry a nakonec defoliace. Rané příznaky dvouskvrnáčka zahrnují jemné pavučiny. Zkontrolujte spodní strany listů na poškození a aplikujte neemový nebo zahradnický olej.

7 důvodů, proč vaše listy hortenzie žloutnou
Zdroj: www.thespruce.com

Celkově lze říci, že žloutnutí listů hortenzie může mít mnoho příčin, včetně nesprávného zalévání, špatného odvodnění, nesprávného slunečního světla, špatné kvality půdy, nesprávného pH půdy, nedostatku živin, nesprávného hnojení, chorob a škůdců. Identifikace a náprava těchto problémů může pomoci obnovit zdraví a krásu vašich hortenzií. Pravidelná péče o půdu, správné zalévání a výběr vhodného stanoviště jsou klíčové faktory pro udržení zdravých rostlin. Přestože některé problémy mohou vyžadovat více času a úsilí, výsledkem bude nádherná zahrada plná bujných a zdravých hortenzií. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat své rostliny a včas reagovat na jakékoli změny ve vzhledu listů, abyste udrželi své hortenzie v nejlepší kondici.

Podívejte se i na náš další článek! Domácí pesticidy pro květinovou zahradu: jak je vytvořit a používat

7 důvodů, proč vaše listy hortenzie žloutnou
7 důvodů, proč vaše listy hortenzie žloutnou
7 důvodů, proč vaše listy hortenzie žloutnou

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno