zelenina
Zdroj: www.thespruce.com
7 druhů zeleniny ideální pro květináče – užijte si sklizeň na terase
7 druhů zeleniny ideální pro květináče – užijte si sklizeň na terase
7 druhů zeleniny ideální pro květináče – užijte si sklizeň na terase

Pěstování trvalých zelenin v květináčích se stává čím dál populárnějším trendem mezi zahradníky, kteří mají omezený prostor. Na rozdíl od jednoletých plodin, které je třeba každý rok znovu vysazovat, trvalé zeleniny se vracejí sezónu za sezónou, což z nich činí dlouhodobou investici do vaší zahrady. Pěstování zeleniny v květináčích nabízí flexibilitu, jak pěstovat výživné a chutné plodiny, aniž byste potřebovali tradiční zahradu – ať už chcete pěstovat zeleninu na terase, balkóně nebo v okně. Některé trvalé zeleniny se dokonce lépe daří v květináčích než v zemi, protože květináče umožňují lepší kontrolu nad kvalitou půdy, vlhkostí a správou škůdců. I když pěstování v květináčích vyžaduje pravidelnější zalévání a hnojení než pěstování v zemi, výhody jsou značné. Tento článek vám představí 7 druhů zelenin, které jsou ideální pro pěstování v květináčích a které vám umožní užívat si čerstvou úrodu rok co rok.

Kapusta

Kapusta je univerzální rostlina, která poskytuje neustálou sklizeň křehkých listů pro saláty, smažená jídla a další pokrmy. Pěstování trvalé kapusty v květináčích je skvělý způsob, jak si užívat tuto výživnou listovou zeleninu po celý rok, protože ji lze sklízet v jakémkoli měsíci. Rostliny mají potenciální životnost 5 let a více, a můžete je množit z řízků pro trvalou zásobu. Pro úspěšný růst je ideální zvolit kompaktnější odrůdy, jako je například Daubenton Kale Panache. Zvolte velký květináč, minimálně 30-45 cm hluboký, a použijte kvalitní, dobře drenážní směs obohacenou kompostem. Umístěte květináče na místo s plným nebo částečným sluncem. Pravidelné zalévání je klíčové – udržujte půdu stále vlhkou, ale ne přemokřenou. Hnojte každé 4-6 týdny, aby rostlina dobře rostla. Řezání starších listů podporuje nový růst a zabraňuje vytahování rostliny.

7 druhů zeleniny ideální pro květináče – užijte si sklizeň na terase
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Rebarbora

Rebarbora je známá svými barevnými stonky, které jsou skvělým doplňkem slaných i sladkých pokrmů. Pokud se o rebarboru správně staráte, může produkovat až deset let. Po vysazení by se však neměla sklízet v prvním roce. Pěstování rebarbory v květináčích je snadné, ale květináč musí být alespoň 51 cm hluboký a široký, aby se vešel velký kořenový systém. Na jaře vysaďte dělené kusy nebo zakoupené rebarborové hlízy do dobře drenážní směsi obohacené kompostem nebo organickým materiálem. Umístěte nádobu na plné slunce, i když rebarbora snáší i lehký stín. Zalévejte důkladně, zejména v horkém počasí, a hnojte na začátku jara. Na podzim po uschnutí listů odstraňte staré stonky. Rhubarb je odolný v zónách 3-8.

Wasabi

Wasabi, nebo japonský křen, je trvalá křížokvětá zelenina, která roste podél koryt řek v japonských horách. I když jsou listy wasabi jedlé, nejcennější je jeho rhizom pro svou jedinečnou pikantně-sladkou chuť. Pěstování wasabi není tak snadné jako u některých jiných zelenin, ale je to odměňující úkol, zejména vzhledem k jeho vysoké ceně v obchodech. Wasabi preferuje chladné, zastíněné podmínky s konstantní vlhkostí, takže použijte velký květináč s dobrým odvodněním a naplňte ho bohatou, dobře provzdušněnou směsí, ideálně obohacenou kompostem. Umístěte květináč do stínu, daleko od přímého slunce. Wasabi potřebuje konstantní vlhkost, ale nemělo by stát ve vodě, takže pravidelné, rovnoměrné zalévání je nezbytné. Hnojte vyváženým, pomalu uvolňujícím hnojivem každých několik měsíců. Ujistěte se o dobrém proudění vzduchu kolem rostliny, aby se předešlo houbovým chorobám. Wasabi může trvat 18-24 měsíců, než dozraje; rhizomy sklízíte, když dosáhnou délky 10-15 cm, obvykle po dvou letech.

7 druhů zeleniny ideální pro květináče – užijte si sklizeň na terase
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Šťovík

Šťovík lze využít jako listovou zeleninu do salátů, jako přísadu do smažených jídel, nebo jako bylinku, která vylepší chuť ostatních pokrmů. Má kyselou citronovou chuť. Pěstování šťovíku v květináčích je snadné a uspokojivé – často je úspěšnější než pěstování v zemi. Zvolte dobře drenážní květináč o průměru alespoň 30 cm, naplněný bohatou organickou půdní směsí. Semena sázejte na jaře po posledních mrazech nebo uvnitř tři týdny před posledním mrazem. Semena zasívejte 8 cm od sebe, zakryjte 1,5 cm půdy a udržujte vlhké. Po vzejití semen sazenice zřeďte na 30 cm od sebe. Údržba je minimální – zalévejte jednou týdně a mulčujte, aby se udržela vlhkost a zabránilo se plevelům. Sklizeň provádějte po 30-40 dnech pro mladé listy nebo po dvou měsících pro zralé rostliny. Řezání listů zpět k stonku podporuje nový růst. Šťovík je odolný v zónách 4-9.

Chřest

Chřest je odolná jarní zelenina ceněná pro svou jemnou chuť a křehkost po uvaření. Rostliny mohou trvat několik let, než dozrají, a neměly by se sklízet až do třetího roku, proto se obvykle vysazují jako hlízy. Pěstování chřestu v květináčích je možné, i když to omezuje obvykle dlouhou životnost rostliny, pokud není přesazena do země. Květináč musí být dostatečně velký, aby pojmul hluboké kořeny rostliny – minimálně 46 cm hluboký a 31 cm široký – a musí mít dobré odvodnění. Hlízy je třeba vysadit do hloubky 10-15 cm. Umístěte květináč na slunné místo s alespoň 8 hodinami slunečního světla denně. Chřest roste v různých typech půd, pokud je dobře drenážní a obohacená organickým materiálem. Rostliny profitují z hnojení na začátku jara a následného hnojení každé dva týdny až do konce vegetačního období. Udržujte půdu vlhkou, ale ne přemokřenou. Chřest je odolný v zónách 3-8, některé odrůdy jsou vhodné pro zóny 2 a 9.

7 druhů zeleniny ideální pro květináče – užijte si sklizeň na terase
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Pažitka

Pažitka je zelenina s cibulovou chutí používaná jako bylinka v mnoha jídlech. Její krásné květy činí z pažitky příjemný doplněk květináčové zahrady. Pěstování pažitky v květináčích je jednoduchý proces, který vám umožní užívat si její čerstvou chuť po celý rok. Zvolte květináč s dobrým odvodněním a naplňte ho bohatou, dobře drenážní půdní směsí před výsadbou. Pažitka prosperuje na plném slunci, ale snáší i částečný stín. Zalévejte pravidelně, aby byla půda stále vlhká, ale ne přemokřená. Hnojte každých několik týdnů vyváženým tekutým hnojivem. Sklízejte pažitku stříháním listů, když dosáhnou výšky asi 30 cm, a můžete rostlinu zkrátit o polovinu bez poškození. Užívejte jak listy, tak jedlé květy ve vašich kulinářských kreacích. Pažitka se dá pěstovat v zónách 3-10.

Potočnice lékařská

Potočnice lékařská je pikantní listová zelenina používaná ke zvýraznění chuti salátů. Je to rychle rostoucí trvalka, která je snadno pěstovatelná v květináčích. Semena lze zasít uvnitř nebo venku, přičemž nejlepší výsledky dosáhnete v chladných, vlhkých podmínkách. Použijte dobře drenážní květináč naplněný směsí bez půdy z rašeliny, perlitu nebo vermikulitu. Udržujte květináč v zastíněném místě nebo částečně na slunci. Jak napovídá její název, vodní křen prospívá v neustále vlhkých podmínkách, takže květináč umístěte do misky s vodou nebo pěstujte v nádobě s 5-8 cm vody, kterou měňte týdně. Pravidelně sklízejte, aby se podpořil nový růst. Udržujte rostlinu dobře živenou vyváženým vodou rozpustným hnojivem, aby se předešlo nedostatku živin.

7 druhů zeleniny ideální pro květináče – užijte si sklizeň na terase
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Celkově lze říci, že pěstování zeleniny v květináčích nabízí skvělou příležitost pro všechny zahradníky, kteří chtějí mít k dispozici čerstvou zeleninu bez ohledu na velikost prostoru, který mají k dispozici. Trvalé zeleniny jsou ideální volbou, protože se vracejí rok co rok a poskytují stálou sklizeň bez nutnosti každoročního výsevu. Výběrem správné zeleniny a použitím kvalitních květináčů a půdních směsí můžete vytvořit úspěšný zahradní projekt, který vás bude těšit dlouhá léta. Využití mobility květináčů vám umožní optimalizovat podmínky pro růst a maximalizovat výnosy. Ať už máte terasu, balkón, nebo okno, vždy najdete trvalé zeleniny, které se budou hodit do vašeho prostoru a zlepší vaši kulinářskou nabídku. S trochou péče a pozornosti můžete získat bohatou úrodu zeleniny, která bude radostí pro vaši rodinu a přátele.

Podívejte se i na náš další článek! Pěstování celeru: tipy pro úspěšnou sklizeň

7 druhů zeleniny ideální pro květináče – užijte si sklizeň na terase
7 druhů zeleniny ideální pro květináče – užijte si sklizeň na terase
7 druhů zeleniny ideální pro květináče – užijte si sklizeň na terase

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno