7 chyb
Zdroj: www.bhg.com

Pro většinu zahrádkářů není pletí právě oblíbenou činností. Během vegetační sezóny může působit jako nekonečný a možná i prohraný boj. Přesto zahrada bez plevele vypadá čistě a upraveně, zvláště po velkém pletení. Pravidelné odstraňování plevelů však přesahuje estetiku, protože tyto nezvané rostliny soutěží s vašimi plodinami o vodu, živiny a světlo. Pokud se neplevelí, agresivní plevele mohou úplně přerůst záhony a dusit vaše oblíbené květiny nebo zeleninu. Některé plevele také mohou poskytovat útočiště pro choroby a škůdce, kteří se mohou šířit na vaše pěstované rostliny. Vyvarujte se těchto 7 chyb při pletí, které vám mohou ztížit zahradničení a zabránit zdravému růstu vašich rostlin.

1. Neznalost nepřítele

Identifikace plevelů ve vaší zahradě vám může pomoci zjistit nejlepší strategii pro jejich kontrolu. Je užitečné vědět, zda se jedná o jednoletý, vytrvalý nebo dvouletý plevel. Jednoleté plevele lze často kontrolovat jejich sečením před tím, než vytvoří semena, zatímco vytrvalé a některé dvouleté plevele se po tomto ošetření prostě vrátí z kořenů. Také je užitečné zjistit, jak se konkrétní plevele šíří (semeny, oddenky, výhonky atd.), kdy kvetou a kdy semena klíčí.

2. Zapomínání na semena

Mnohé plevele se šíří produkcí velkého množství semen, která mohou v půdě přežít mnoho let, čekajíce na trochu světla a vlhkosti, aby začaly růst. Při pletí na to myslete a narušujte půdu co nejméně. Použití vrstvy mulče také pomůže zabránit semenům plevelů ve vystavení světlu. Pletí před vytvořením semen může výrazně snížit budoucí množství plevelů. Preemergentní herbicidy, navržené k zabíjení klíčících semen v půdě, mohou být účinnou kontrolou, ale také zabraňují klíčení žádoucích semen, takže je nepoužívejte tam, kde plánujete osít trávník.

3. Nesprávné použití herbicidů

Existuje mnoho druhů herbicidů, které by měly být používány s opatrností a podle pokynů na etiketě. Nikdy nestříkejte ve větrných dnech a při aplikaci nosíte ochranný oděv (maska, ochranné brýle, rukavice, dlouhý rukáv, dlouhé kalhoty, ponožky a uzavřenou obuv). Ujistěte se, že používáte vhodný herbicid pro vaše konkrétní potřeby. Některé herbicidy jsou selektivní, což znamená, že některé zabíjejí pouze trávy, zatímco jiné zabíjejí pouze dvouděložné rostliny. Neselektivní herbicidy zabíjejí jakoukoliv rostlinu, na kterou jsou aplikovány. Označte svůj postřikovač, aby se nepoužíval na nic jiného. I malé zbytky herbicidu mohou vážně poškodit vaše zahradní rostliny.

4. Použití špatného nástroje na pletí

Můžete být v pokušení použít vyžínač na všechno, ale to není nejlepší řešení pro všechny plevele nebo zahradní situace. Pro jednoleté plevele, jako je ptačinec, šrucha a láskavec, odřízněte plevel u půdního povrchu ostrým motykou. Nekopejte příliš hluboko do půdy, jinak vytáhnete více semen plevelů, což vám přidá práci. Dlouhá motyka funguje dobře v zeleninové zahradě, zatímco ruční motyka je skvělá pro pletí v úzkých, přeplněných místech nebo vyvýšených záhonech. Pro vytrvalé plevele, jako jsou pampelišky a lopuch, počkejte, až bude půda mokrá; použijte kultivátor určený k hlubokému vykopání těchto kořenů a snažte se nezanechat žádné kořeny. Ušetříte si re-plevelení toho plevele později. Dobré ruční nástroje pro vykopávání vytrvalých kořenů zahrnují hori-hori nůž a pampeliškový vytrhávač.

5. Zapomínání na rukavice

Některé plevele, jako je bodlák a divoká ostružina, mají trny. Některé plevele, jako je kopřiva dvoudomá a jedovatý břečťan, mohou způsobit podráždění pokožky. Vyhněte se bolestivým bodnutím a vyrážkám, zvláště při práci s neznámými rostlinami, tím, že vždy nosíte ochranné rukavice při pletí.

7 chyb při pletí, které vám ztěžují zahradničení
Zdroj: www.bhg.com

6. Spoléhání na textilie proti plevelům

Textilie proti plevelům pokrytá mulčem byla propagována jako dlouhodobé řešení pro kontrolu plevelů. Může být účinná v cestách, pod hřišti nebo jiných místech, kde nepěstujete rostliny. Ale pokud ji použijete v záhonech s letničkami nebo zeleninou, budete ji pravděpodobně muset každý rok vyměnit, a bude překážet při přidávání kompostu nebo jiných půdních vylepšení, které rychle rostoucí letničky často potřebují. Textilie proti plevelům ztíží pletí v dlouhodobém horizontu pro trvalé výsadby, jako jsou keřové hranice nebo trvalkové zahrady. Půda a organické zbytky se budou hromadit v mulči na textilii, což poskytne semínkům plevelů, které se sem dostanou, ideální podmínky pro klíčení a růst. Jak čas plyne, materiál se začne rozpadat, takže kořeny plevelů mohou proniknout do půdy a bude těžší je vykopat kvůli bariéře. Odstranění textilie proti plevelům po její ztrátě účinnosti je daleko náročnější úkol než pravidelné pletí oblasti.

7. Prokrastinace

Čím déle plevely rostou, tím více se šíří a malé plevely jsou mnohem snazší odstranit než velké. Vytahujte je, jakmile je spatříte růst, což ušetří čas a úsilí. Toto platí zejména pro dřevnaté plevely. Odkládání vytrhávání dřevnatých semenáčků stromů a keřů je velká chyba. Než se nadějete, budete muset kopat hluboko, abyste dostali kořen, a pokud to neuděláte, některé dřevnaté rostliny budou vysílat výhonky a stanou se trvalým problémem.

Takže si vezměte rukavice, pohodlnou zahradní stoličku, správné nástroje a dejte se do toho! Když jde o pletí, odkládání tohoto důležitého úkolu je vždy chyba.

7 chyb při pletí, které vám ztěžují zahradničení
Zdroj: www.bhg.com

Pletí může být náročným úkolem. Vyvarujte se těchto 7 chyb při pletí, které vám mohou ztížit zahradničení a zabránit zdravému růstu vašich rostlin. Identifikace plevelů vám umožní lépe pochopit, jak s nimi bojovat a zabránit jejich šíření. Použití správných nástrojů a herbicidů, nošení ochranných rukavic a správná technika pletí minimalizuje vaše úsilí a maximalizuje účinnost. Spoléhání na textilie proti plevelům může krátkodobě pomoci, ale v dlouhodobém horizontu přináší více práce a komplikací. Největší chybou je však prokrastinace. Malé plevely jsou mnohem snazší odstranit než ty, které již zakořenily a rozšířily se. Pravidelným a včasným pletím se vyhnete mnoha problémům a vaše zahrada bude zdravá a krásná. S dodržením těchto rad bude vaše zahradničení méně namáhavé a vaše rostliny budou mít lepší šanci na úspěch.

Podívejte se i na náš další článek! Magická zahrada: jak pěstovat řezané květiny

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno