Zdroj: www.gardenary.com
5 zelenin, které můžete sklízet za 60 dní nebo méně: ředkvičky
5 zelenin, které můžete sklízet za 60 dní nebo méně: cuketa

Pokud máte zahradu, ale málo času nebo trpělivosti, máte štěstí. Některé druhy zeleniny rostou tak rychle, že je můžete sklízet za méně než 60 dní. Tyto rychle rostoucí plodiny vám umožní těšit se na čerstvé a domácí zeleninové pokrmy bez dlouhého čekání. Čím dříve zasadíte, tím dříve budete moci sklízet, a to i během krátkého zahradnického období. V tomto článku se podíváme na 5 zelenin, které můžete pěstovat a sklízet v rekordně krátkém čase. Od čerstvých cibulek po chutné letní cukety – zjistíte, jak jednoduše můžete zkrátit čekací dobu na úrodu a užít si svou vlastní zeleninovou sklizeň. Takže pokud se těšíte na rychlé výsledky a nechcete čekat na dlouhé vegetační období, tyto zeleniny jsou ideální volbou.

Zelené cibulky (jarní cibulka)

Zelené cibulky jsou jednou z nejrychleji rostoucích zelenin, které můžete pěstovat. První sklizeň může být připravena již za 20 až 30 dní, když stonky dosáhnou výšky přibližně 15 centimetrů. V jednom čtverečním metru můžete pěstovat až 50 cibulek, což je činí ideálními pro pěstování i v menších prostorách. Zelené cibulky se dobře vyrovnávají s chladnějším počasím, takže je ideální zasadit na jaře. Pěstování zelených cibulek je snadné a vyžaduje minimální péči, přičemž skvěle ochutí vaše saláty, polévky nebo jiná jídla. Pokud je budete pěstovat v interiéru, zajistěte jim dostatek světla a pravidelnou zálivku.

Ředkvičky

Ředkvičky jsou další rychle rostoucí zeleninou, která vám poskytne téměř okamžité výsledky. Od zasetí do sklizně trvá obvykle 20 až 30 dní. Ředkvičky přidávají do salátů pikantní chuť a můžete je také použít jako přísadu do různých pokrmů, například pečených s kořenovou zeleninou nebo jako topping na tacos. Jejich pěstování je jednoduché a nevyžaduje mnoho údržby, což je ideální pro začínající zahradníky. Sazenice by měly být umístěny na slunném místě a pravidelně zavlažovány, aby se zajistil jejich zdravý růst.

5 zelenin, které můžete sklízet za 60 dní nebo méně: ředkvičky
Zdroj: www.almanac.com

Špenát

Špenát je chladnomilná zelenina, která se nejlépe pěstuje na jaře nebo na konci léta. Od zasetí do sklizně trvá obvykle 45 až 50 dní. Tento listový zelenina je nejen výborným základem pro saláty, ale také velmi všestranný – můžete ho použít do lasagní, přidat do gnudi s ricottou nebo péct do snídaňového koláče. Špenát dobře roste v vyvýšených záhonech a lze ho uchovat až na rok, pokud je správně skladován. Je to skvělá volba pro zahradníky, kteří chtějí rychlejší úrodu a všestrannou použití ve své kuchyni.

Zdroj: sowrightseeds.com

Hlávkový salát

Hlávkový salát je ideální pro rychlý výnos, přičemž většina odrůd potřebuje k dosažení sklizně 45 až 55 dní. I když některé odrůdy, jako románský salát, mohou potřebovat až 75 až 85 dní, většina běžných salátů roste rychle a snadno. Čerstvě sklizený salát z vaší zahrady je skvělý pro jednoduché saláty a dodá vaší stravě svěžest. K pěstování hlávkového salátu stačí slunné místo a pravidelná zálivka. Pokud salát pravidelně sklízíte, můžete se těšit na dlouhou sezonu čerstvých zelených listů.

Letní cuketa

Letní cuketa, která potřebuje 50 až 60 dní k dosažení sklizně, je známá svou sladkou chutí a všestranností. Existuje mnoho rychle rostoucích odrůd letní cukety, které vám umožní sklízet bohatou úrodu v krátkém čase. Po sklizni ji můžete jednoduše připravit jako součást ratatouille, nebo ji rychle nakládat. Pěstování cukety vyžaduje dostatek slunce a pravidelnou zálivku, přičemž zajišťuje snadnou údržbu a vysokou produktivitu.

5 zelenin, které můžete sklízet za 60 dní nebo méně: cuketa
Zdroj: www.gardenia.net

Celkově lze říci, že pěstování zeleniny, kterou můžete sklízet za 60 dní nebo méně, je skvělý způsob, jak si užít čerstvé produkty ze své zahrady bez dlouhého čekání. Zelené cibulky, ředkvičky, špenát, hlávkový salát a letní cuketa jsou ideální volbou pro každého, kdo hledá rychlé výsledky a chutné výpěstky. Tyto rychle rostoucí plodiny nejenže zkracují dobu čekání na úrodu, ale také přidávají rozmanitost a chuť do vašich jídel. Navíc jsou relativně snadné na pěstování a vyžadují minimální údržbu, což je ideální pro zahradníky všech úrovní zkušeností. Pokud hledáte rychlé a efektivní způsoby, jak zkrátit dobu mezi výsadbou a sklizní, tyto zeleniny jsou vynikající volbou pro vaši zahradu.

Podívejte se i na náš další článek! Hortenzie: jak rozmnožovat hortenzie řízkováním

5 zelenin, které můžete sklízet za 60 dní nebo méně: ředkvičky
5 zelenin, které můžete sklízet za 60 dní nebo méně: cuketa

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno