okurky
Zdroj: www.thespruce.com
5 tipů pro pěstování okurek vertikálně
5 tipů pro pěstování okurek vertikálně

Pěstování okurek může být snadné, pokud víte, jak na to. Ačkoli není vždy nutné mít pro okurky mříž, vertikální pěstování může výrazně zlepšit jejich růst a kvalitu úrody. Pěstování okurek na mříži umožňuje maximální využití zahradního prostoru a udržuje okurky mimo zem, což snižuje riziko nemocí a usnadňuje sklizeň. Tento článek vám přináší 5 tipů pro pěstování okurek vertikálně!

Proč pěstovat okurky vertikálně?

Pěstování okurek vertikálně má několik výhod. Vertikální růst umožňuje lepší cirkulaci vzduchu kolem rostlin, což snižuje riziko plísní a dalších chorob. Okurky, které rostou na mříži, jsou také snadněji dostupné pro sklizeň, protože nejsou skryté pod listy na zemi. Vertikální pěstování také umožňuje využít prostor v zahradě efektivněji, což je ideální pro malé zahrady nebo pro ty, kteří chtějí maximalizovat své zahradní plochy. Další výhodou je, že okurky pěstované na mříži mají tendenci růst rovněji a jsou méně náchylné k poškození.

Jaké okurky jsou nejlepší pro pěstování na mříži?

Pro vertikální pěstování jsou nejvhodnější popínavé odrůdy okurek. Tyto odrůdy se přirozeně šplhají a jejich růst na mříži je snadný. Mezi nejlepší odrůdy patří jak okurky na nakládání, tak i salátové okurky a bezhořké odrůdy, které mají nižší obsah cucurbitacinu, látky způsobující hořkost okurek. Při výběru odrůd je také vhodné zohlednit odolnost vůči chorobám a škůdcům. Například odrůdy s nehořkým listím mohou být méně atraktivní pro okurkové brouky, což pomáhá ochránit rostliny před škůdci.

5 tipů pro pěstování okurek vertikálně
Zdroj: www.bhg.com

Výběr a výroba mříže pro okurky

Pro podporu okurek můžete zakoupit hotovou mříž nebo si ji vyrobit sami. Důležité je, aby byla mříž dostatečně vysoká a pevná, aby unesla váhu rostlin. Mříž může být vyrobena z různých materiálů, jako je drátěný plot, dřevěná latě nebo bavlněný provázek. Je třeba zajistit, aby byla mříž pevně ukotvena, aby odolala větru a váze zralých plodů. Výška mříže by měla odpovídat vaší výšce, abyste mohli snadno dosáhnout na plody při sklizni.

Vysazení a trénink rostlin

Okurky mohou být vysazeny přímo do zahrady nebo předpěstovány ve vnitřních prostorech. Pro nejlepší výsledky je vhodné vysadit jednu rostlinu na každý metr mříže. Je důležité začít trénovat rostliny, aby rostly vertikálně, hned jak začnou růst. Pravidelně kontrolujte, zda rostliny rostou správným směrem a upevňujte je k mříži, aby se nevzpíraly. Při růstu mohou být použity klipy nebo provázky k jemnému upevnění rostlin k mříži.

Řezání a péče o okurky

Řezání okurek podporuje zdravý růst a zvyšuje produkci květů a plodů. Pravidelné odstranění spodních listů zlepšuje cirkulaci vzduchu a snižuje riziko plísní. Některé odrůdy mají tendenci produkovat více plodů na hlavní révě, zatímco jiné na postranních výhonech. Je důležité rozpoznat, které výhony jsou produktivní, a ty neplodné odstranit. Tento postup pomáhá rostlinám soustředit energii na produkci plodů, což vede k vyšší úrodě.

5 tipů pro pěstování okurek vertikálně
Zdroj: www.bhg.com

Shrnutí

Celkově lze říci, že vertikální pěstování okurek na mříži přináší mnoho výhod. Představili jsme vám 5 tipů pro pěstování okurek vertikálně! Umožňuje efektivnější využití zahradního prostoru, zlepšuje cirkulaci vzduchu kolem rostlin a usnadňuje sklizeň. Výběr správných odrůd a péče o rostliny jsou klíčové faktory pro úspěch. Trénování rostlin k růstu na mříži a pravidelné řezání podporují zdravý růst a bohatou úrodu. Ať už jste začínající nebo zkušený zahrádkář, vertikální pěstování okurek může být skvělým způsobem, jak zlepšit vaši zahradu a zvýšit produkci okurek. Pěstování okurek na mříži je praktické, efektivní a může přinést radost a uspokojení z bohaté úrody čerstvých okurek.

Podívejte se i na náš další článek! Objevte rychle rostoucí rostliny pro Vaší zahradu

5 tipů pro pěstování okurek vertikálně
5 tipů pro pěstování okurek vertikálně

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno