Hyacinty byly kdysi na vrcholu módy v Evropě a Americe, ale dnes je v zahradách najdeme jen zřídka. I Stephen Orr, šéfredaktor časopisu Better Homes and Gardens, měl obavy z jejich pěstování. Ale co je na hyacintech tak zajímavého?

„Moderní hyacinty jsou zvláštní květiny – robustní, tuhé, těžké, a tak voskovité, že vypadají téměř uměle,“ říká. „Pro zahradníky, kteří preferují přirozeně vypadající výsadby, jsou tyto květiny mimo styl už desítky let. I já jsem se jim vyhýbal ve své zahradě, kde jsem předpokládal, že budou působit jako pěst na oko.“

Po úspěšném pěstování více než tuctu odrůd hyacintů za poslední rok se Orr rozhodl vrátit tyto klasické květiny zpět do zahrad. Aby vás inspiroval k výsadbě na konci léta a začátku podzimu, zde je několik zajímavých faktů o hyacintech.

Úžasně voní

Jednou z hlavních předností hyacintů je jejich dlouhotrvající vůně, která dokáže provonět celý pokoj. „Miloval jsem hyacinty od dětství. Hlavně kvůli jejich silné vůni, kterou bych popsal jako směs medu, sladké kukuřice a vistárie,“ říká Orr.

Uřízněte hyacinty, když se stonky začnou prodlužovat a pupeny začnou ukazovat barvu. Stejně jako tulipány, budou dále růst ve váze, dokud nedosáhnou plné výšky. Stonky vydrží až týden, pokud měníte vodu každé dva dny.

Můžete je pěstovat téměř v jakékoliv barvě

Při nákupu cibulek nebudete omezeni výběrem barev. Hyacinty jsou dostupné téměř v každé barvě, i když modré a bílé odrůdy nejvíce připomínají původní světle modré druhy divokých květin.

„Oceňuji jejich širokou barevnou škálu: od čistě bílé po téměř černou, s téměř celým spektrem pastelových barev mezi nimi,“ říká Orr. „Já své hyacinty seskupuji do teplých nebo studených tónů. Ale pokud máte rádi karneval barev, klidně je míchejte a kombinujte podle svého gusta.“

Zdroj: www.bhg.com

Mnohé odrůdy hyacintů jsou vzácné

„Hyacinty byly do Evropy přivezeny z Turecka v 16. století a staly se tak populární, že do začátku 18. století existovalo více než 2000 hybridů,“ vysvětluje Orr. „Dnes najdete v katalozích pouze hrstku z nich.“

Vanessa Elms, majitelka Old House Gardens, říká, že existuje několik důvodů, proč jsou hyacinty jedny z nejkomerčněji ohrožených cibulovin. Někteří zahradníci mají pocit, že hyacinty bývá těžké kombinovat s jinými rostlinami na zahradě; jiní se k nim nehrnou, protože nejsou tak trendy jako pivoňky nebo filodendrony. Elms také vysvětluje, že v holandských polích, kde se komerčně pěstují, mohou být cibule náchylné k určitému typu plísně, což činí každoroční zásoby na podzimní výsadbu nepředvídatelnými.

Protože některé odrůdy hyacintů nejsou široce dostupné, představují unikátní přírůstek do vaší zahrady. „Hyacinty jsou cennou součástí zahradnické historie,“ říká Orr. „Když hyacinty zasadíte, zejména pokud získáte vzácnější typ, zachováváte jejich geny (některé sahají až do 16. století) pro budoucí zahradníky.“

Nejlépe rostou v zónách 5-7

Hyacinty mají rády podobné podmínky jako tulipány a jiné cibuloviny pocházející z východního Středomoří. Dobře rostou v zónách 5-7, s možností rozšíření na zóny 4-8, a preferují vlhké jaro a suché léto a podzim. Orr doporučuje sázet hyacinty tam, kde můžete květiny v raném jaru snadno pozorovat, například podél často používaných chodníků nebo u vchodů.

Hyacinty mají rády půdu bohatou na živiny, ale s dobrým odtokem, takže pokud máte těžkou, vlhkou nebo jílovitou půdu, vylepšete místo výsadby přidáním štěrku nebo písku.

hyacintech
Zdroj: www.bhg.com

Přitahují opylovače

Jasné barvy hyacintových květů přitahují mnoho opylovačů. Přivítejte čmeláky a motýly ve své zahradě s pestrou směsí hyacintů ve všech odstínech. Protože kvetou brzy na jaře, jsou hyacinty jedním z prvních zdrojů nektaru pro opylovače po dlouhé zimě.

Pěstování hyacintů může vaši zahradu obohatit o krásu, vůni a živou aktivitu opylovačů. Tyto nádherné květiny si zaslouží místo ve vašem květinovém záhonu.

Nyní víme 5 zajimávých faktů o hyacintech, avšak dejte si pozor na 9 chyb, kterých se dopouštíte při výsadbě květinových cibulovin.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno