4 jednoduché kroky
Zdroj: cleangreensimple.com

Pěstování levandule v květináčích vám umožní vychutnat si tuto voňavou bylinu kdekoliv, kde máte slunné místo. I když nemáte prostor pro pole levandule, můžete si na slunném místě, jako je jižně orientovaný vstup, terasa nebo balkon, umístit několik květináčů s levandulí (Lavandula spp.). Začněte svůj vlastní levandulový záhonek v květináči pomocí tohoto krok za krokem průvodce. Navíc získáte užitečné tipy pro úspěšné pěstování levandule v květináčích. Podívejte se na 4 jednoduché kroky pro pěstování levandule v květináčích.

Jak zasadit levanduli v květináčích

Bez ohledu na to, jaký typ levandule chcete pěstovat v květináčích, postupujte podle těchto kroků, abyste svým rostlinám poskytli pevný start.

1. Vyberte květináč

Hledejte květináč, který je alespoň 45 cm široký, aby měl levandule dostatek prostoru pro růst kořenů. Plastové, vláknité a pryskyřičné květináče jsou lehké a snadno se přemísťují. Keramické a kamenné květináče také dobře fungují. Pokud vybraný květináč nemá odtokové otvory na dně, přidejte je před zasazením levandule.

4 jednoduché kroky pro pěstování levandule v květináčích
Zdroj: plantura.garden

2. Použijte dobře propustný substrát

Levandule je původem z suchých oblastí, takže její kořeny vyžadují sypkou půdu s výbornou drenáží. Kvalitní substrát spolu s květináčem, který má dostatečné odtokové otvory, vytvoří příznivé prostředí pro levanduli. Naplňte květináč dvěma třetinami substrátu. Zeminu utužte, aby se odstranily velké vzduchové kapsy.

3. Koupě rostlin levandule

Ačkoliv můžete začít se semeny, sazenice z zahradního centra jsou obecně snadnější a rychlejší volbou při pěstování levandule v květináčích. Levandule je trvalka, která roste velmi pomalu ze semen a často nekvete až do druhé vegetační sezóny. Sazenice vytvoří hustý porost listů a mohou kvést již během první vegetační sezóny.

4. Zasaďte levanduli do květináče

Vyjměte svou sazenici levandule z květináče a umístěte ji do vašeho nového květináče. Dosypte substrát, ujistěte se, že vrchol kořenového balu je v rovině s povrchem substrátu, který by měl být asi centimetr pod okrajem květináče. Utužte zeminu, abyste odstranili velké vzduchové kapsy, a poté rostlinu zalijte.

Péče o levanduli v květináčích

Světelné požadavky

Světlo je nejdůležitějším faktorem při výběru místa pro pěstování levandule v květináčích. Levandule potřebuje alespoň šest až osm hodin přímého slunce denně, aby dobře rostla a produkovala hojné květy. Ideální je jižní nebo západní strana domu. Dávejte pozor na blízké stromy nebo stavby, které mohou vrhat stín a bránit přímému slunečnímu světlu.

Zálivka

Zalévejte, když je půda v květináči na dotek suchá asi centimetr pod povrchem. Levandule je odolná vůči suchu; přelévání je nejčastější příčinou úhynu této byliny a pěstovaná levandule v květináčích vyžaduje méně časté zalévání než většina ostatních rostlin v nádobách.

Hnojení

Levandule potřebuje minimum hnojiva. Příliš hnojené rostliny produkují nadbytek listů a málo květů. Přebytek hnojiva také činí rostliny náchylnější k škůdcům, nemocem a poškození chladem. Kompost je nejlepší způsob, jak dodat živiny. Každé jaro rozprostřete 2,5 cm vrstvu kompostu na povrch půdy, začínaje rokem po zasazení rostliny.

Řez

Řezejte levanduli na jaře, když se na bázi rostliny objeví zelené listy. Odstraňte přibližně jednu třetinu délky každého stonku, přičemž tvarujte rostlinu podle potřeby. Roční řez zabrání tomu, aby rostlina vyvinula dřevnaté centrum a nepravidelný tvar.

4 jednoduché kroky pro pěstování levandule v květináčích
Zdroj: www.gardenersworld.com

Pěstování levandule v květináčích je skvělým způsobem, jak si užít tuto voňavou bylinu i na malém prostoru. Začněte výběrem správného květináče, použijte dobře propustný substrát a zvolte si sazenice místo semen pro rychlejší výsledky. Světlo a správná zálivka jsou klíčové pro zdravý růst levandule, zatímco mírné hnojení a pravidelný řez udrží rostlinu v dobré kondici. Levandule má minimální problémy s škůdci, ale je důležité hlídat přelévání. V zimě poskytněte rostlině ochranu, aby přežila chladné měsíce. Pěstování levandule v květináčích je jednoduchý a odměňující způsob, jak si přinést trochu přírody a vůně do svého domova.

Podívejte se i na náš další článek! Pažitka: kdy a jak sklízet pažitku, aby rostlina stále rostla

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno