Proč vaše rajčata nečervenají? Odpověď může být jednodušší, než si myslíte.
Co brání rajčatům dozrát do červena
Zelená rajčata mohou být jedním z vašich oblíbených smažených letních pokrmů. Většina receptů avšak vyžaduje sladká a šťavnatá rajčata na vrcholu zralosti. Pokud vaše rajčata nečervenají tak rychle, jak si myslíte, že by měla, nebo nečervenají vůbec, možná je na vině některá z těchto jednoduchých chyb. Rajčata potřebují správnou teplotu, prořezávání a proces sklizně, aby dosáhla svého vrcholného zbarvení. Správně vyvážené hnojivo, správné množství slunečního světla a etylen bývají také důležitými faktory.
Teplota
Nejčastějším důvodem, proč vaše rajčata nečervenají, jsou teploty, které jsou příliš teplé nebo příliš chladné. Ideální teplotní rozmezí pro zrání je mezi 19 a 26 °C. Teploty nad 29 °C inhibují produkci lykopenu a karotenu, což jsou pigmenty, které způsobují, že rajčata přecházejí ze zelené do jejich zralé barvy. Chladnější teploty pod 15 °C také nejsou příznivé pro zrání plodů.
Příliš brzké sklizení
Zatímco rajčata sklizená v plné velikosti budou pokračovat v dozrávání mimo keř, ta sklizená příliš brzy budou zakrnělá. Nedozrálá rajčata nedozrají mimo keř a zůstanou malá a zelená i po sklizni. Poznáte, že je rajče zralé, když přestane růst a na spodní části plodu se objeví červený nádech.
Nedostatečné prořezávání
Ne všechny druhy rajčat potřebují intenzivní prořezávání, ale nějaké prořezávání může pomoci. Prořezávání postranních výhonků u neurčitých odrůd rajčat může přesměrovat energii rostliny na produkci více plodů. Určité odrůdy, které plodí najednou, obvykle mnoho prořezávání nepotřebují. Zastavení růstu nových výhonků, když se produkce rostliny blíží ke konci, umožňuje současné úrodě získat více energie.
Tipy pro pomoc při zrání rajčat
Nyní, když víte, proč vaše rajčata nečervenají, zvažte tyto tipy, které jim pomohou dozrát.
Vystavte je ethylenu
Produkce lykopenu a karotenu, sloučenin, které rajčatům dodávají jejich barvu, bývá vyvolána hormonem nazývaným ethylen, který rajčata při zrání hojně produkují. Rajčata, která rostou blízko sebe v uzavřeném prostoru, jako je skleník, si mohou vzájemně pomoci dozrát tím, že vydávají ethylenový plyn. Další zralé plody, např. jako jablka a banány, také emitují ethylen, takže pokud chcete, aby zralá rajčata dozrála mimo keř, uchovávejte je v sáčku s jablkem.
Chraňte je před spálením
Světlo milující rajčatové rostliny potřebují šest až osm hodin plného slunce denně, aby se vyvinuly a produkovaly plody, ale více slunce neznamená, že budou dříve zralé. Příliš mnoho přímého slunečního světla může plody spálit a nezrychlí jejich zrání. Toto spálení se projevuje jako bílá, vysušená skvrna na rajčeti a může se stát vstupním místem pro houby a choroby.
Zaměřte se na hnojivo s fosforem
Přestože hnojení vašich rostlin vyváženým hnojivem při jejich začátku může dát rostlinám zdravý start, příliš mnoho dusíku může bránit produkci plodů a mělo by se mu vyhnout. Přejděte na hnojivo s vyšším obsahem fosforu, když začíná kvetení. Rajčatové rostliny potřebují fosfor pro produkci a zrání plodů.
Znejte svou odrůdu
Studování vaší odrůdy rajčat nepomůže plodům dozrát rychleji, ale dá vám lepší představu o tom, jak dlouho je příliš dlouho pro zrání a může vám pomoci zajistit, že sledujete správné znaky. Každá odrůda rajčat má specifický čas sklizně a barvu zralých plodů: některé z větších odrůd rajčat mohou trvat více než 85 dní od výsadby, než dosáhnou času sklizně, zatímco některé cherry rajčata jsou připravena za pouhých 45 dní. Také ne všechna rajčata mají při zrání zčervenat; existují odrůdy fialové, růžové, žluté, pruhované, žluté a černé, takže si přečtěte štítek rostliny, abyste našli konkrétní čas sklizně a barvu plodů pro vaše rajčatové rostliny.
Co s rajčaty pěstovat se dozvíte v článku: Nejlepší doprovodné rostliny pro rajčata, aby se jim dobře dařilo.