Okurky
Zdroj: www.simplyrecipes.com
12 fascinujících faktů o okurkách, které jste možná nevěděli
12 fascinujících faktů o okurkách, které jste možná nevěděli
12 fascinujících faktů o okurkách, které jste možná nevěděli
Okurky

Okurky, ačkoli jsou často považovány za obyčejnou součást našich salátů a sendvičů, mají za sebou fascinující historii a mnoho překvapivých vlastností, které byste možná nečekali. Tento osvěžující plod, který se běžně vyskytuje v kuchyních po celém světě, má mnoho zajímavostí, jež sahají od starověkých civilizací až po moderní vědecké experimenty ve vesmíru. Možná jste si nikdy neuvědomili, že okurky nejsou jen obyčejným jídlem, ale že hrají důležitou roli v historii lidstva, zdravotních přínosech a dokonce i v kulturách po celém světě. Tento článek vám představí 12 fascinujících faktů o okurkách, které vás určitě překvapí a možná i inspirují k tomu, abyste si je vychutnali ještě více než dosud.

1. Okurky patří k nejstarším domestikovaným zeleninám

Okurky byly jednou z prvních zelenin, kterou lidé začali cíleně pěstovat. Archeologické nálezy ze severní Barmy dokládají, že lidé pěstovali okurky už kolem roku 9750 př. n. l. Odtud se okurky rozšířily do starověkého Egypta, kde si získaly velkou oblibu a byly často nakládány. Staří Egypťané je také využívali pro výrobu slabého alkoholického nápoje, kdy nechávali okurky zakopané několik dní. O popularitě okurek svědčí i to, že jsou zmíněny jak v Epické poezii o Gilgamešovi, tak i v Bibli.

12 fascinujících faktů o okurkách, které jste možná nevěděli
Zdroj: www.gardenary.com

2. Okurky jsou technicky ovoce

Ačkoli je většina lidí považuje za zeleninu, z botanického hlediska jsou okurky ovocem. Okurková rostlina kvete žlutými květy, ze kterých po opylení včelami vyrůstají plody – okurky. Pokud v okolí není dostatek opylovačů, lze okurky opylovat i ručně. Takže příště, až budete připravovat ovocný salát, můžete do něj klidně přidat i okurku, protože z hlediska botaniky tam patří.

3. Starověcí Římané byli velkými milovníky Okurek

Starověcí Římané byli okurkami natolik nadšeni, že vytvořili pohyblivé skleníky, aby je mohli pěstovat po celý rok. Okurky tak byly dostupné i v zimních měsících. Kromě konzumace je Římané využívali také jako lék na špatný zrak, štípance od štírů a dokonce i na léčbu neplodnosti. Římský císař Tiberius údajně jedl okurku každý den, což svědčí o jejich obrovské oblibě.

4. Původ výrazu „chladný jako okurka“

Výraz „chladný jako okurka“ má své kořeny v lékařských postupech 17. století. Lékaři tehdy doporučovali pacientům s horečkou, aby si lehli na postel pokrytou okurkami, protože věřili, že tato metoda ochlazuje krev. Tento starý léčebný postup dal vzniknout dodnes používanému rčení.

12 fascinujících faktů o okurkách, které jste možná nevěděli
Zdroj: www.gardenary.com

5. Okurky mají blahodárné účinky na pleť

Není náhoda, že si lidé při kosmetických procedurách pokládají plátky okurek na oči. Okurky dokáží stahovat póry, redukovat viditelnost vrásek a odstraňovat tmavé kruhy pod očima. Některé zdroje dokonce tvrdí, že okurky mohou snížit viditelnost celulitidy. To z nich dělá neocenitelného pomocníka v péči o pleť.

6. Okurky ve světových kuchyních již po staletí

Okurky mají dlouhou tradici v gastronomii. Například Kateřina Aragonská, první manželka anglického krále Jindřicha VIII., zavedla zvyk přidávat okurky do salátů, který převzala ze své domovské Španělska. Tento zvyk se rychle rozšířil a do doby vlády Alžběty I. bylo v Anglii známo již pět různých odrůd okurek, včetně tureckých a španělských.

7. Okurky mohou pomoci při bolestech hlavě způsobených dehydratací

Okurky obsahují až 95 % vody, což z nich činí ideální svačinu pro hydrataci po fyzické námaze nebo sportovním výkonu. Vzhledem k vysokému obsahu vody mohou okurky také pomoci zmírnit bolesti hlavy způsobené dehydratací, například po náročném večírku.

12 fascinujících faktů o okurkách, které jste možná nevěděli
Zdroj: www.gardenary.com

8. Okurky cestovaly s Kryštofem Kolumbem do nového světa

Kryštof Kolumbus přivezl okurkové semínka do Ameriky během své druhé cesty v roce 1494. Španělští osadníci je začali pěstovat na Haiti, odkud se rozšířily na americký kontinent. Do roku 1539 již byly okurky pěstovány na Floridě, kde je tamní obyvatelé považovali za kvalitnější než ty španělské.

9. Nejvíce živinných látek okurek se nachází ve slupce

Okurky jsou bohaté na vitamíny, minerály a další prospěšné látky, jako jsou vitamín C, kyselina listová, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a zinek. Největší koncentrace těchto látek se nachází ve slupce, takže pokud chcete z okurky získat maximum, nechte ji neloupanou.

12 fascinujících faktů o okurkách, které jste možná nevěděli
Zdroj: www.gardenary.com

10. V minulosti byly okurky považovány za jedovaté

V koloniální Americe se mezi lidmi rozšířil mýtus, že okurky jsou jedovaté, pokud nejsou tepelně upraveny. Tato pověra měla svůj původ v hořké chuti, kterou mohou některé okurky mít. Tato hořkost je způsobena látkami zvanými kukurbitaciny, které slouží jako obrana rostliny před škůdci. I když tyto látky mají jisté toxické vlastnosti, v běžných množstvích jsou okurky zcela bezpečné k jídlu.

11. Největší produkce okurek pochází z Číny

Většina okurek, které najdete v obchodech, pochází pouze z několika málo míst na světě. Největší producenti okurek jsou Čína, kde se vyprodukuje 40,7 milionů tun ročně. To představuje většinu světové produkce, která dosahuje 57 milionů tun ročně.

Okurky
Zdroj: www.gardenary.com

12. Okurky byly pěstovány i ve vesmíru

V roce 2010 provedli astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici experiment, při kterém pěstovali semenáčky okurek. Cílem bylo zjistit, jak se kořeny rostlin chovají v prostředí s nižší gravitací. Výsledky ukázaly, že kořeny okurek rostou směrem k zdrojům vody, což vědcům poskytlo cenné poznatky pro pěstování plodin v suchých oblastech na Zemi.

Celkově lze říci, že okurky jsou mnohem víc než jen obyčejnou složkou v salátu. Mají bohatou historii, která sahá až do starověkých civilizací, a hrají důležitou roli v různých kulturách po celém světě. Jsou technicky ovocem, mají mnoho zdravotních přínosů a dokonce byly pěstovány i ve vesmíru. Okurky jsou bohaté na živiny, přičemž nejvíce prospěšných látek se nachází ve slupce. Jejich osvěžující vlastnosti a vysoký obsah vody je činí ideálním doplňkem stravy nejen pro hydrataci, ale i pro péči o pleť. Historické pověry o jejich jedovatosti jsou dnes již překonány a okurky se těší velké oblibě po celém světě.

Podívejte se i na náš další článek! Zábavné zahradní aktivity pro děti: 10 nápadů pro malé zahradníky

12 fascinujících faktů o okurkách, které jste možná nevěděli
12 fascinujících faktů o okurkách, které jste možná nevěděli
12 fascinujících faktů o okurkách, které jste možná nevěděli
Okurky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno