11 tipů
Zdroj: www.gardentech.com

Pěstování zeleniny ze semínek je skvělý způsob, jak začít s vlastním zahradničením. Začít se semínky vám poskytne širší výběr při nákupu semen a je to ekonomičtější než kupovat předpěstované sazenice. Navíc zažijete uspokojení z toho, že si sami vypěstujete čerstvou zeleninu od samého počátku. Bez ohledu na typy jedlých plodin, které chcete pěstovat, najdete v tomto článk 11 tipů, které vám jako začátečníkovi pomohou při pěstování zeleniny ze semínek.

11 tipů pro pěstování zeleniny ze semínek pro začátečníky
Zdroj: www.bhg.com

1. Zjistěte, kdy sázet

Některé druhy zeleniny rostou nejlépe, když jsou semínka zaseta přímo venku na zahradě, zatímco jiné je lepší začít pěstovat uvnitř pod růstovými světly a na jaře přesadit ven. Zda byste měli semínka zasévat venku nebo uvnitř, závisí na vaší pěstitelské sezóně a druzích zeleniny, které plánujete pěstovat. Pro pomalu rostoucí zeleninu, jako jsou rajčata a papriky, se semena často začínají pěstovat uvnitř, aby se zkrátila vegetační sezóna. Rychle rostoucí plodiny, jako jsou fazole a ředkvičky, dobře rostou při přímém výsevu. Doba výsevu se však u různých druhů zeleniny značně liší, proto se řiďte pokyny na balení semen.

2. Čtěte obaly semen

Obaly semen obsahují cenné informace, jako jsou dny do sklizně a doporučené doby výsevu, které vám pomohou určit, kdy začít s pěstováním. Obaly také zahrnují další detaily, jako je hloubka výsevu a rozestupy mezi rostlinami, které byste měli dodržovat, aby semena dobře klíčila a rostla. Například některá semena zeleniny, jako je salát, potřebují ke klíčení světlo; pokud je zasadíte příliš hluboko, nevyklíčí.

3. Sterilizujte staré květináče a tácy

Semena zeleniny lze vysévat do malých květináčů, startovacích tácků nebo recyklovaných předmětů, jako jsou kartony na vejce. Protože však plísňové a jiné choroby rostlin mohou přežít na starých nádobách, před jejich opětovným použitím je sterilizujte peroxidem vodíku nebo 10% roztokem bělidla. Také nikdy nepoužívejte starý startovací substrát, který může obsahovat spory plísní.

4. Používejte růstová světla

Mnoho začínajících zahradníků se snaží začít pěstovat semena zeleniny na slunném okně, ale to není dobrý nápad. Většina zeleniny miluje světlo a semenáčky potřebují minimálně 12 hodin jasného světla denně, aby správně rostly. Ekologická LED růstová světla, umístěná asi 3 palce nad semenáčky, poskytují veškeré potřebné světlo a mohou být plně automatizována s časovači.

5. Chraňte semena před škůdci

Škůdci nejsou velkým problémem u semen, která začínáte pěstovat uvnitř. Pokud semena sázíte přímo na zahradě, můžete se setkat s ptáky, housenkami a jinými žravými škůdci. Zakrytí čerstvě zasetých semen kusem navlhčeného papírového ručníku může odradit ptáky od pojídání semen. Housenky lze odradit obklopením mladých semenáčků malými rostlinnými obojky vyrobenými z plastu, kartonu nebo hliníkové fólie.

6. Správně zalévejte

Semena vysévaná uvnitř do předem navlhčeného startovacího substrátu a zalévejte je často, aby půda zůstala vlhká, ale ne přemokřená. Semena venku lze zalévat konev nebo zahradní hadicí, ale semena uvnitř by měla být jemně mlžena zahradním postřikovačem nebo zalévána zespodu, aby se lehká semena neodplavila. Instalace vlhkostních kopulí nad semena může urychlit klíčení; kopule však odstraňte, jakmile semena vyklíčí.

11 tipů
Zdroj: www.epicgardening.com

7. Vyzkoušejte topné podložky

Ne všechny semenáčky těží z topných podložek, ale semena rajčat, paprik a dalších lilkovitých rostlin klíčí rychleji, pokud jim poskytnete trochu tepla. Topné podložky speciálně navržené pro semenáčky jsou užitečné, protože spotřebují málo elektřiny a jsou vodotěsné, což je užitečné v případě rozlití a stříkání při zalévání. Po vyklíčení semen topné podložky vypněte, aby semenáčky nevyschly příliš rychle.

8. Nainstalujte malý ventilátor

Zahnívání semenáčků je jedním z nejčastějších problémů při pěstování semen uvnitř, ale můžete se mu vyhnout dezinfekcí nádob a použitím čerstvého startovacího substrátu. Instalace malého ventilátoru poblíž semen zvyšuje cirkulaci vzduchu, což také snižuje pravděpodobnost zahnívání. Navíc jemný vánek z ventilátoru povzbuzuje semenáčky k vývoji pevnějších stonků, které lépe odolávají venkovním podmínkám.

9. Prořeďte semenáčky, jak rostou

Ne všechna semena vyklíčí, takže výsev dvou až tří semen na jedno místo zvyšuje šance na získání alespoň jednoho zdravého semenáčku. Pokud však semenáčky vysadíte příliš blízko sebe, budou si konkurovat o živiny, světlo a vodu a budou zakrnělé. Aby se tomu zabránilo, prořeďte semenáčky, když mají alespoň jednu nebo dvě sady pravých listů, odřezáním nebo jemným vytažením nejslabších semenáčků a ponecháním těch nejsilnějších.

11 tipů pro pěstování zeleniny ze semínek pro začátečníky
Zdroj: www.bhg.com

10. Zvolna otužujte přesazené rostliny

Semena zeleniny začatá venku se přirozeně přizpůsobí teplotě a světelným podmínkám na vaší zahradě, ale pokud začnete semena pěstovat uvnitř a příliš rychle je přesunete ven, mohou vaše rostliny utrpět šok z přesazení a zahynout. Pomalu otužujte jemné semenáčky během jednoho až dvou týdnů, aby si nové rostliny zvykly na venkovní prostředí a přesazování probíhalo mnohem hladčeji. Nepřemisťujte semenáčky ven příliš brzy; teplomilné rostliny, jako jsou rajčata, mohou být poškozeny mrazem a chladnými teplotami.

11. Přidejte opory včas

Mnohé druhy zeleniny rostou dobře bez opor, ale pokud chcete pěstovat popínavé rostliny, jako jsou okurky a fazole, jsou opory nezbytné. Opory udržují rostliny úhledné, zlepšují cirkulaci vzduchu a usnadňují sklizeň. Instalujte opory nebo jiné podpěry, když zaséváte semena nebo přesazujete rostliny do zahrady, aby nedošlo k poškození kořenů a jemných stonků později.

rajčata
Zdroj: www.sunset.com

Pěstování zeleniny ze semínek je obohacující zkušenost, která začínajícím zahradníkům poskytuje nespočet výhod. Od výběru správného času k výsevu, čtení obalů semen, sterilizace starých květináčů, používání růstových světel, ochrany semen před škůdci, správného zalévání, použití topných podložek, instalace malého ventilátoru, prořezávání semenáčků, otužování rostlin až po instalaci opor včas. Každý krok je důležitý pro úspěšné pěstování zdravé zeleniny. Tím, že budete následovat těchto 11 tipů. Zvýšíte své šance na úspěch a užijete si radost z pěstování vlastní čerstvé zeleniny přímo ve vaší zahradě. Pěstování zeleniny ze semínek vám umožní lépe porozumět potřebám rostlin. Zlepšit své zahradnické dovednosti a přinést do vaší kuchyně čerstvé, domácí plodiny.

Podívejte se i na náš další článek! 7 tipů pro zahradničení: jak vytvořit vzkvétající záhonek

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno