Škůdce v zahradě u záhonu
Zdroj: www.marthastewart.com
11 nejčastějších zahradních škůdců: zbavte se škůdců v zahradě
11 nejčastějších zahradních škůdců: zbavte se škůdců v zahradě
11 nejčastějších zahradních škůdců: zbavte se škůdců v zahradě

Každý zahrádkář touží po krásné a zdravé zahradě plné rostlin, které prosperují. Bohužel, ne všichni obyvatelé zahrady jsou vítaní. Mnoho zahradních škůdců, od malého hmyzu po větší zvířata, může rychle proměnit vaši zahradu v bitevní pole. Tito nezvaní hosté se živí listy, květy, kořeny i plody a jejich přítomnost může mít devastující dopad na vaše zahradní úsilí. Zatímco některé škůdce je možné tolerovat, jiní mohou způsobit značné škody a zmařit vaše zahradnické úsilí. Pokud chcete udržet svou zahradu zdravou a krásnou, je důležité vědět, jak tyto škůdce rozpoznat a jak se jim účinně bránit. V tomto článku se podíváme na 11 nejčastějších zahradních škůdců, kteří mohou napadat vaše rostliny, a nabídneme vám rady, jak se jich bezpečně a účinně zbavit.

Králíci

Králíci jsou častými návštěvníky zahrad, kde se rádi živí mladými a šťavnatými rostlinami. Tito roztomilí, ale velmi škodliví tvorové dokážou způsobit vážné škody, zejména na zeleninových záhonech. Králíci mají tendenci okusovat listy, stonky i mladé výhonky, což může vést ke zpomalení růstu nebo dokonce k úhynu rostlin. Kromě toho mohou přenášet nebezpečné nemoci, jako je tularémie, která je známá také jako „králičí horečka“. Nejlepší způsob, jak zabránit králíkům v ničení vaší zahrady, je instalace fyzických bariér, jako je plot z pletiva nebo drátěné zábrany. Také můžete použít přírodní odpuzovače, jako jsou určité druhy rostlin, které králíkům nevoní, například levandule nebo šalvěj. Je také důležité pravidelně kontrolovat ploty a zábrany, aby se králíci nedostali do vaší zahrady jinými cestami.

Mšice

Mšice jsou malý hmyz, který může být pro zahradu velmi škodlivý. Tyto drobné, obvykle zelené nebo černé, tvorové se živí rostlinnými šťávami, což oslabuje rostliny a zpomaluje jejich růst. Mšice navíc vylučují lepkavou látku zvanou medovice, která přitahuje mravence a může způsobit růst černé plísně na rostlinách. Mšice mohou napadnout širokou škálu rostlin, od květin po zeleninu. Pro boj s mšicemi je možné použít několik metod. Prvním krokem může být ruční odstranění mšic, zejména pokud je napadení malé. Další možností je použití přirozených predátorů, jako jsou berušky, které jsou schopné zkonzumovat až 50 mšic denně. Můžete také použít insekticidní mýdla nebo rostlinné extrakty, které jsou pro rostliny šetrné, ale pro mšice smrtící.

11 nejčastějších zahradních škůdců: zbavte se škůdců v zahradě
Zdroj: www.marthastewart.com

Krtci

Krtci mohou být noční můrou pro každého zahrádkáře. Tito podzemní obyvatelé zahrad se živí kořeny rostlin a vytvářejí složité systémy chodeb pod povrchem, což může poškodit základy zahrady. Krtci mohou denně zkonzumovat až 60 % své tělesné hmotnosti, což rychle vede k viditelným škodám na rostlinách. Kromě toho mohou poškodit zavlažovací systémy a jiné podzemní instalace. Jedním z účinných způsobů, jak krtky odradit, je instalace vyvýšených záhonů s pevnou podložkou z kamenů nebo betonu, která zabrání krtkům v přístupu ke kořenům rostlin. Kromě toho lze použít různé pachové odpuzovače, které krtky odrazují od pobytu ve vaší zahradě.

Veverky

Veverky jsou sice roztomilé, ale mohou způsobit značné škody v zahradě. Tito malí hlodavci se živí různými druhy rostlin a často si vybírají zahrady jako bezpečné místo k uložení svých zásob potravy. Veverky často hrabou v půdě, aby uložily ořechy a jiné plody, což může poškodit kořeny rostlin a narušit strukturu zahrady. Jedním z účinných způsobů, jak odradit veverky od vaší zahrady, je použití mulče, který jim ztěžuje hrabání v půdě. Mulčování také pomáhá udržovat vlhkost v půdě a podporuje zdravý růst rostlin. Dále můžete použít různé pachové odpuzovače, jako jsou esenciální oleje, které veverky nemají rády, například máta peprná.

Housenky

Housenky mohou být velmi škodlivé pro zahradu, zejména pokud se zaměří na plodiny jako rajčata, papriky nebo jiné zeleninové rostliny. Jedním z nejznámějších druhů housenek, které napadají zahrady, je housenka rajčatová, která má výrazný zelený vzhled a může dosáhnout délky až 10 cm. Tyto housenky se živí listy a plody rostlin, což může vést k jejich zničení. Nejjednodušší způsob, jak se zbavit housenek, je jejich ruční odstranění. Můžete je také přemístit do blízkého parku nebo přírodního prostředí, kde budou sloužit jako potrava pro ptáky a jiné predátory. Další možností je použití organických insekticidů, které jsou šetrné k rostlinám, ale smrtící pro housenky.

11 nejčastějších zahradních škůdců: zbavte se škůdců v zahradě
Zdroj: www.marthastewart.com

Krysy

Krysy jsou dalším nepříjemným návštěvníkem zahrady, který může způsobit vážné škody. Tyto hlodavce často hledají potravu v zahradách a mohou konzumovat semena, plody, zeleninu i květiny. Kromě toho mohou krysy poškodit kůru stromů a přenášet různé nemoci. Krysy jsou velmi inteligentní a těžko se jich zbavit, pokud se již usídlí v zahradě. Jedním z účinných způsobů, jak zabránit krysařům v přístupu do zahrady, je použití pastí. Je však důležité vybrat pasti, které jsou šetrné k životnímu prostředí a zajišťují bezpečný odchyt bez zbytečného utrpení zvířat. Kromě toho je dobré zajistit, aby v zahradě nebyly žádné zdroje potravy, které by krysy lákaly.

Kobylky

Kobylky jsou další hmyzí škůdci, kteří mohou způsobit velké škody v zahradě. Tyto skákavé hmyzáky se živí listy, stonky a květy rostlin a mohou rychle zničit velkou část úrody. Jedním z nejlepších způsobů, jak zabránit kobylkám v napadení vaší zahrady, je přilákání ptáků, kteří jsou přirozenými predátory kobylek. Umístění krmítek a vody pro ptáky v zahradě může přilákat ptáky, kteří pak budou kobylky lovit. Další možností je použití přírodních insekticidů, které jsou bezpečné pro rostliny i prospěšný hmyz, ale účinné proti kobylkám.

11 nejčastějších zahradních škůdců: zbavte se škůdců v zahradě
Zdroj: www.marthastewart.com

Škvoři

Škvoři jsou většinou považováni za prospěšné zahradní obyvatele, protože se živí mrtvou organickou hmotou a pomáhají s jejím rozkladem. Nicméně, pokud máte v zahradě rostliny jako jiřiny, chryzantémy, salát, celer, fazole nebo tykve, měli byste být na pozoru. Škvoři si na těchto rostlinách rádi pochutnávají a mohou způsobit značné škody. Aby se škvoři nedostali k vašim rostlinám, je dobré je oddělit od hlavní části zahrady nebo je ručně odstranit a přemístit na jiné místo. Také můžete použít pasti na škvoře nebo je odlákat do jiných částí zahrady, kde nebudou škodit.

Svišťové

Svišťové, známí také jako sysli nebo svišti, jsou býložravci, kteří se živí ovocem, zeleninou i květinami. Pokud nenajdou dostatek potravy v podobě plodin, mohou začít okusovat větve, kůru a mladé výhonky stromů, což může vést k jejich úhynu. Nejlepším způsobem, jak zabránit svišťům v přístupu do zahrady, je odstranění všech úkrytů, které by jim mohly poskytnout ochranu. To znamená prořezání přerostlých keřů, odstranění hromad dřeva a udržování trávníku krátkého. Také můžete použít pachové odpuzovače, které sviště odrazují.

Slimáci

Slimáci jsou noční tvorové, kteří se živí měkkými rostlinami, jako jsou rajčata, jahody nebo hosty. Tito pomalí, ale velmi efektivní škůdci mohou během noci způsobit značné škody na vašich rostlinách. Slimáci zanechávají za sebou slizovou stopu, podle které je lze snadno sledovat zpět do jejich úkrytu. Abyste se slimáků zbavili, můžete přilákat jejich přirozené predátory, jako jsou ptáci, žáby, želvy nebo hadi. Další možností je použití pastí nebo ruční sběr slimáků a jejich přemístění mimo zahradu.

Jeleni

Jeleni mohou být krásným pohledem, ale pokud se dostanou do vaší zahrady, mohou způsobit značné škody. Tito velcí savci se rádi živí širokou škálou rostlin, včetně host, růží, azalek a většiny zeleniny. Aby se jeleni nedostali do vaší zahrady, můžete vysadit přirozeně odpuzující rostliny, jako jsou česnek, jalovec nebo zimostráz. Další možností je postavení fyzické bariéry, jako je plot, který zabrání jelenům v přístupu k vašim rostlinám. Můžete také použít různé pachové odpuzovače nebo zvukové zařízení, které jeleny odradí od návštěvy vaší zahrady.

Celkově lze říci, že ochrana zahrady před škůdci vyžaduje kombinaci preventivních opatření a aktivního zásahu. Zatímco některé škůdce lze snadno odradit pomocí fyzických bariér nebo přirozených predátorů, jiní vyžadují pečlivé sledování a pravidelný zásah. Klíčem k úspěchu je rozpoznat, které škůdce máte v zahradě, a přizpůsobit tomu své metody boje. Pamatujte, že použití chemických insekticidů by mělo být až poslední možností, protože mohou poškodit i prospěšné organismy a narušit ekosystém vaší zahrady. Investujte do kvalitních ochranných opatření a pravidelně kontrolujte stav vaší zahrady, abyste včas odhalili případné problémy. Zahradničení může být velmi uspokojující, pokud se naučíte, jak účinně chránit svou práci před nezvanými hosty. Se správnými technikami a trochou úsilí můžete udržet svou zahradu zdravou, krásnou a plnou života po celý rok.

Podívejte se i na náš další článek! Inspirativní hardscaping: krása a funkčnost v jednom

11 nejčastějších zahradních škůdců: zbavte se škůdců v zahradě
11 nejčastějších zahradních škůdců: zbavte se škůdců v zahradě
11 nejčastějších zahradních škůdců: zbavte se škůdců v zahradě

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno