Vyvýšené záhony
Zdroj: www.bhg.com
11 nápadů na okrasnou zahradu plnou jedlých rostlin
Jedlé květiny
11 nápadů na okrasnou zahradu plnou jedlých rostlin

Pěstování vlastních plodin přináší radost i úspory, ale proč nezískat i estetický přínos pro vaši zahradu? Kombinace jedlých rostlin s okrasnými prvky vytváří nádhernou a praktickou zahradu, která vám poskytne čerstvé ovoce, zeleninu i bylinky přímo u vašich dveří. Bez ohledu na velikost vaší zahrady nebo balkónu můžete využít těchto 11 nápadů, jak proměnit svůj venkovní prostor v harmonii krásy a užitku.

1. Využijte vyvýšené záhony

Vyvýšené záhony jsou skvělým řešením pro snadnější pěstování a lepší organizaci zahrady. Díky jejich zvýšené poloze je sázení, plení i sklizeň pohodlnější. Vyvýšené záhony lze vytvořit z neopracovaného dřeva, kamene, betonových bloků nebo kovu. Navíc jsou ideální volbou pro jakýkoliv prostor, protože je lze přizpůsobit velikosti vaší zahrady nebo balkónu.

Doporučuje se, aby šířka záhonu nepřesáhla 60 cm, pokud k němu máte přístup pouze z jedné strany, nebo 120 cm, pokud k němu máte přístup z obou stran. To zajistí, že se dostanete ke všem rostlinám, aniž byste museli vstupovat do záhonu. Vyvýšené záhony také pomáhají zlepšit odvodnění půdy a snížit riziko eroze.

2. Sázejte ovocné stromy

Ovocné stromy jako jabloně, hrušně, broskvoně, slivoně a třešně dodají vaší zahradě vertikální rozměr. Díky mnoha odrůdám, včetně trpasličích variant, které se hodí i do menších prostor, jsou tyto stromy vynikající volbou pro každou zahradu. Kromě chutné úrody vás také potěší nádhernými květy na jaře a pestrými plody a listy v létě a na podzim.

Ovocné stromy lze pěstovat i v nádobách, což je ideální řešení pro menší venkovní prostory, jako jsou balkóny nebo terasy. Nejenže přidávají na kráse vaší zahradě, ale také vám poskytují zdravé ovoce po celé vegetační období.

11 nápadů na okrasnou zahradu plnou jedlých rostlin
Zdroj: www.chrisbowers.co.uk

3. Zkuste jedlé půdopokryvné rostliny

Nahradit tradiční půdopokryvné rostliny jedlými alternativami, jako jsou plazivý tymián, alpské jahody, lichořeřišnice nebo oregano, je skvělý způsob, jak přidat do zahrady funkčnost i chuť. Tyto univerzální nízké rostliny lze použít podél zahradních cest, jako náhradu za trávník, mezi dlaždicemi nebo jako obruby záhonů.

Jedlé půdopokryvné rostliny nejen poskytují čerstvé suroviny do kuchyně, ale také potlačují růst plevelů, přitahují opylovače a zabraňují erozi půdy. Navíc dodají vaší zahradě krásný vzhled s minimální údržbou.

4. Pěstujte jedlé květiny

Krásné a jedlé květiny jako lichořeřišnice, měsíček, violky, brutnák a macešky mohou zdobit vaši zahradu a zároveň obohatit váš jídelníček. Některé kvetoucí keře, jako růže, černý bez, ibišek a šeřík, také nabízejí jedlé květy. Tyto rostliny se dají pěstovat jak na záhonech, tak v nádobách, což je činí velmi univerzálními.

Jedlé květiny lze použít k ozdobení salátů, jako přísadu do sirupů pro jedinečné koktejlové příchutě, zmrazené v kostkách ledu jako dekorativní doplněk nápojů nebo jako ozdobu dezertů. Květiny mohou také posloužit k přípravě vlastních čajových směsí.

Jedlé květiny
Zdroj: www.gardeners.com

5. Zapojte bylinky do zahrady

Bylinky jako bazalka, rozmarýn, máta a šalvěj můžete snadno začlenit do své zahrady vytvořením specifického prostoru nebo jejich zasazením do nádob na terasu či balkón. Smíchejte různé bylinky do jednoho květináče pro svěží zelený vzhled, který je snadno přemístitelný. Levandule, tymián a pažitka jsou skvělé bylinky, které mohou tvořit okraje květinových záhonů nebo cesty.

Bylinky také dobře vyplňují mezery mezi jednoletými nebo trvalými květinami a zároveň poskytují čerstvé ingredience pro vaši kuchyni. Využití bylinek v zahradě dodá vašemu prostoru vůni, barvu a užitek.

6. Využijte vertikální prostor

Pokud máte omezený prostor na zahradě nebo balkónu, nebo chcete vytvořit stinné místo, instalujte mříž, pergolu nebo loubí. Na pergolu můžete vysadit révu vinnou, aby vám hrozny visely přímo na dosah ruky. Popínavá zelenina, jako fazole, hrách, melouny, okurky, zimní dýně nebo malabarský špenát, se také daří s podporou a vytváří hojnou úrodu na malém prostoru.

Pěstování zeleniny vertikálně často přináší vyšší výnosy než tradiční pěstování na zemi. Kromě toho, vertikální zahrady přidávají do prostoru zajímavý vizuální prvek a vytvářejí jedinečné zákoutí.

11 nápadů na okrasnou zahradu plnou jedlých rostlin
Zdroj: www.familyhandyman.com

7. Přidejte nádoby a závěsné koše

Nádoby a závěsné koše nejsou jen pro okrasné letničky. Využijte je k vytvoření jedlé zahrady přímo u vašich dveří. V jarních měsících vysaďte do nádob salátové listy pro gurmánské zelené saláty. V závěsných koších můžete pěstovat rajčata cherry, jejichž plody budou viset dolů pro snadnou sklizeň.

Vytvořte tematické nádoby nebo koše – například salsovou zahradu s rajčaty, paprikami, koriandrem a cibulí, nebo pizzu zahradu s rajčaty, paprikami, bazalkou, oreganem, petrželí a cibulí. Tímto způsobem můžete mít oblíbené přísady vždy po ruce a zároveň si vychutnávat krásný vzhled vašich nádob.

8. Vysaďte bylinné živé ploty

Pokud chcete do své zahrady přidat formálnější vzhled, vysaďte bylinné živé ploty. Můžete si vybrat mezi mnoha možnostmi podle toho, jak vysoký chcete mít plot. Levandulové ploty rostou do výšky 30 až 90 cm, rozmarýnové ploty dosahují výšky 60 cm až 180 cm, a bobkové listy mohou vyrůst do výšky 90 cm až 3,5 m.

Bylinné živé ploty můžete ořezávat, aby se udržely ve vámi požadované výšce a tvaru, což je činí velmi přizpůsobivými a užitečnými. Tyto ploty nejen dodají vašemu prostoru strukturu, ale také vám poskytnou čerstvé bylinky pro vaření.

9. Vytvořte prostor pro bobule

Není nic lepšího než chuť čerstvě natrhaných bobulí v létě. Proto si na zahradě udělejte prostor pro jahody, ostružiny, borůvky, rybíz nebo maliny. Tyto nenáročné rostliny poskytují bohatou úrodu s minimální údržbou.

Pokud máte omezený prostor, můžete na terasu nebo balkón přidat jahodovou věž. Tyto věže jsou vyrobeny z naskládaných květináčů nebo speciálně navržených nádob s mnoha výsadbovými kapsami, které umožňují pěstování velkého množství jahod na malém prostoru. Jahodová věž také udržuje plody mimo dosah škůdců a hmyzu.

10. Kombinujte okrasné a jedlé rostliny

Jedlá zahrada nemusí být čistě utilitární a nemusí obsahovat pouze jedlé rostliny. Místo toho můžete kombinovat jedlé a okrasné rostliny pro krásný a zároveň funkční prostor.

Například přidejte do květinových záhonů nebo nádob fialovou kapustu nebo duhový mangold pro nápadnou a chutnou ozdobu. Rajčata můžete zasadit mezi květiny, artyčoky a kardony se stříbřitým listím a bodlákovými květy, které září ve velkých dekorativních nádobách a přidávají výšku a rozmanitost do jednoletých květinových záhonů.

11 nápadů na okrasnou zahradu plnou jedlých rostlin
Zdroj: www.bhg.com

11. Přijměte hravé a neobvyklé rostliny

Experimentujte s neobvyklou zeleninou ve své zahradě, jako jsou dýně, barevná kukuřice nebo lufy. Dýně zasazené na okraji záhonu se budou plazit po trávníku, což dodá vaší zahradě hravý charakter. Kukuřici můžete vysadit na zadní stranu květinových záhonů pro jedinečný živý plot. Lufy lze po vyschnutí využít jako přírodní houbičky.

Tyto rostliny nejen přidávají do vaší zahrady zajímavé prvky, ale také poskytují domácí dekorace na podzim, zatímco lufy jsou skvělými dárky.

Jedlé zahradničení nabízí jedinečnou příležitost spojit krásu a užitek ve vaší zahradě. Nejenže budete mít po ruce čerstvé suroviny pro vaši kuchyni, ale také vytvoříte esteticky příjemné prostředí, které vás bude těšit po celý rok. Od vyvýšených záhonů po bylinkové živé ploty, každý z těchto nápadů přináší do vaší zahrady nové možnosti. Kombinace okrasných a jedlých rostlin navíc umožňuje experimentovat a vytvářet originální kompozice, které potěší oko i chuťové buňky. Tento přístup je ideální pro ty, kteří chtějí maximalizovat prostor a funkčnost svého venkovního prostředí. Ať už máte velkou zahradu, malý dvorek nebo jen balkón, jedlé zahradničení nabízí nekonečné možnosti, jak využít každý centimetr efektivně a s radostí.

Podívejte se i na náš další článek! Vistárie, nejkrásnější liána

11 nápadů na okrasnou zahradu plnou jedlých rostlin
Jedlé květiny
11 nápadů na okrasnou zahradu plnou jedlých rostlin

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno