bylinky
Zdroj: www.thespruceeats.com

S jejich vonnými listy a kompaktní velikostí jsou bylinky skvělými společníky k pěstování pro přirozenou kontrolu škůdců, větší sklizně a zdravější zahrady. Avšak strategie pro společné pěstování bylinek mohou záviset na vašich zahradnických cílech a velikosti vašeho pěstitelského prostoru. Vyzkoušejte některé z těchto 10 tipů pro společné pěstování bylinek. Objevte, jak tyto aromatické, jedlé rostliny mohou prospět vaší zeleninové, květinové nebo malé zahradě.

Vyberte si správné bylinky

Bylinky jsou relativně přizpůsobivé rostliny, ale pokud chcete udržet svou zahradu co nejméně náročnou. Vyberte si jedlé rostliny, které dobře vyhovují vašemu pěstitelskému prostoru. Levandule a rozmarýn například nejlépe rostou na slunci a v suchých písčitých půdách. Zatímco bazalka a kopr touží po vodě a bohaté zemi. Můžete také zvažovat společné pěstování ročních bylinek s ročními zeleninovými plodinami, abyste se nemuseli starat o trvalé bylinky při aplikaci mulču nebo kompostu.

10 tipů pro společné pěstování bylinek ve Vaší zahradě
Zdroj: extension.umd.edu

Výzkum párování rostlin

Před výsadbou bylinek ve vaší zahradě proveďte trochu výzkumu, abyste se ujistili, že bylinky, které plánujete pěstovat, budou společně s rostlinami, se kterými je chcete párovat, dobře prosperovat. Nejlepší párování společných rostlin obvykle zahrnují rostliny s podobnými potřebami růstu. Měli byste také zvážit, jak byste chtěli, aby společné pěstování bylinek fungovalo pro vás. Například pokud chcete udržet mandelinky pryč od vašich rajčat, zkuste pěstovat tymián nebo kopr poblíž vašich rajčat.

Vysázejte bylinky mezi zeleninové plodiny

Jedním z nejoblíbenějších způsobů využití bylinek jako společných rostlin je pěstovat bylinky poblíž rostlin, které potřebují opylování hmyzem, aby se zvýšily sklizňové výnosy. V nepřítomnosti opylovačů budou rostliny jako dýně a okurky často tvořit květy, ale plody neudělají. Pokud však budete pěstovat kvetoucí bylinky jako je kopr nebo pažitka poblíž těchto plodin, měli byste vidět více opylovačů ve vaší zahradě a vaše sklizně se zvětší.

10 tipů pro společné pěstování bylinek ve Vaší zahradě
Zdroj: www.thespruce.com

Pěstujte trvalé bylinky jako okrasné rostliny

Bylinky jako trojbarevný šalvěj a citrónový tymián mají estetický efekt a jejich barevné květy a pestrobarevné listy vypadají v ornamentálních záhonech skvěle. Tyto rostliny nejsou atraktivní jen pro oko; také mohou udržovat škůdce, aby nedrsnali na nedaleké růže a další kvetoucí rostliny. Volba trvalých bylin místo ročních pro tento účel vám usnadní údržbu květinových záhonů, protože nebudete muset každý rok nahrazovat vaše trvalé bylinky.

Nechte bylinky kvést pro prospěšný hmyz

Prospěšný hmyz, jako jsou pestřenky, slunéčka a další, se živí škůdci rostlin. Pokud chcete vidět více těchto „dobrých“ hmyzích ve vaší zahradě, zkuste nechat některé z vašich bylin kvést poblíž rostlin, které chcete chránit před mšicemi a dalšími „strašlivými“ brouky. Květy bylinek z čeledi mrkvových, jako je petržel a kopr, jsou zvláště atraktivní pro prospěšné hmyzí, ale tyto brouci navštíví i mnoho dalších kvetoucích bylinek.

hmyz
Zdroj: 101highlandlakes.com

Využijte vůni bylinek k odpuzování škůdců

Kontrola škůdců a nemocí rostlin je důležitým faktorem při ekologickém zahradničení. Přitahování prospěšného hmyzu kvetoucími bylinkami je jedním způsobem, jak zabránit škůdcům poškozovat květiny a zeleninu v kulinární zahradě. Ale můžete také předcházet škůdcům pěstováním silně vonících bylinek, jako jsou pažitka, oregano a tymián, poblíž plodin, které chcete udržet v bezpečí. Tyto silně aromatické rostliny jsou známy tím, že odpuzují různé druhy hmyzu, ale mohou také odrazit králíky a jeleny.

Pěstujte nízké bylinky jako pokryvné rostliny

Namísto mulčování zahrady každý rok zkuste použít nízko rostoucí bylinky jako živý mulč. Plazivý tymián například tvoří fantastický přírodní mulč a jeho šířící se růstový zvyk může přirozeně potlačit plevele a izolovat půdu, aby se nepříliš rychle nevysychala. Kromě toho plazivý tymián je jedlý. Od pozdního jara do brzkého léta produkuje množství růžovofialových květů, které jsou velmi atraktivní pro opylovače a další prospěšné hmyzí.

Experimentujte s bylinkami v květináčích

Většina bylinek může být přímo zasazena do země v bylinkových zahradách, v záhonech zvýšených postelích nebo v kontejnerech. Pokud však chcete rozšířit svůj pěstitelský prostor nebo pěstovat bylinky, které mají odlišné nároky na péči od vašich zelenin a květin. Můžete také udržovat bylinky v malých květináčích a umístit je poblíž plodin a okrasných rostlin, které chcete chránit před škůdci. Tato metoda výsadby je zvláště užitečná. Pokud chcete pěstovat agresivní bylinky, jako je fenykl nebo máta, které je nejlepší udržovat v květináči.

10 tipů pro společné pěstování bylinek ve Vaší zahradě
Zdroj: www.thespruce.com

Vytvořte hranici z bylinek

Bylinky lze pěstovat mezi zeleninovými řádky a okrasnými rostlinami. Můžete také použít bylinky jako rostliny odpuzující škůdce pro zahradní záhony. Pěstování vonných bylinek, jako je pažitka, kolem obvodu vaší zahrady, může pomoci odrazit mšice, okurkové brouky a japonské brouky od pokračování dále do vašich záhonů. Pěstitelé na malém prostoru mohou také používat malé bylinky kolem obvodu kontejnerových zahrad a prostorných květináčů, aby přitáhli opylovače a odpudili škůdce.

Vyzkoušejte postupné výsadby

Trvalé bylinky se vracejí každý rok s odpovídající péčí, ale některé rychle rostoucí roční bylinky, jako je koriandr, odumírají, jakmile přijdou horké počasí. Pokud chcete tyto bylinky nadále používat jako společné rostliny. Můžete zvážit postupné setí a vysazení druhé sklizně bylinek na podzim pro váš podzimní záhon.

Celkově lze říci, že společné pěstování bylinek může výrazně přispět k úspěchu vaší zahrady. Vyberte si vhodné bylinky pro vaše pěstitelské podmínky. Zkoumejte vhodná párování rostlin a využívejte aromatické vůně bylinek k odpuzování škůdců a přitahování opylovačů. Pěstujte bylinky jako trvalé okrasné rostliny nebo pokryvné rostliny. Experimentujte s pěstováním v květináčích pro maximální flexibilitu ve vaší zahradě. S těmito tipy se vaše zahrada stane harmonickým a zdravým prostředím pro pěstování zeleniny, květin i bylinek.

Podívejte se i na náš další článek! Sklizeň kopru pro jeho chutné listy, květy a semena

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno