cuketa
Zdroj: waterwiseveggiepatch.com
10 tipů, jak úspěšně pěstovat cukety v květináčích
10 tipů, jak úspěšně pěstovat cukety v květináčích
zalévání
sklizeň

Pěstování cuket v květináčích je skvělým řešením pro městské zahradníky, kteří chtějí přidat více zeleně do svého malého dvorku, patio nebo balkónu. Ačkoliv cukety a jejich příbuzní, jako jsou kroužkové a letní dýně, jsou větší než mnohé jiné zeleniny, stále je lze úspěšně pěstovat na malých zahradních plochách s prostorným květináčem a trochou péče. Tyto rostliny jsou tak produktivní, že možná budete potřebovat pouze jeden nebo dva kusy, abyste své rodině poskytli čerstvé cukety na celé léto. V následujících řádcích se dozvíte, jak správně pěstovat cukety v květináčích, od výběru vhodného místa až po sklizeň. Podívejte se na 10 tipů, jak úspěšně pěstovat cukety v květináčích!

Vyberte slunné místo

Cukety jsou rostliny, které milují slunce a potřebují alespoň šest hodin jasného světla denně, ale ještě lépe rostou při osmi až deseti hodinách slunce. Při výběru místa pro vaši nádobovou zahradu zvolte otevřenou oblast, která není zakrytá vysokými stromy nebo budovami. Mějte na paměti, že by měla být chráněna před silnými větry, aby se zajistilo, že opylovači nebudou rozfoukáni, když opylují květy cuket.

Vyberte správný typ cukety

Existují dva hlavní typy cuket: bušové cukety a popínavé cukety. Oba typy cuket lze pěstovat v květináčích, ale bušové cukety, jako jsou odrůdy ‘Cue Ball’ a ‘Bush Baby’, jsou obvykle lepší pro pěstování v nádobách. Popínavé cukety mohou také růst v nádobách, ale potřebují treláže nebo klece, které podpoří jejich plazivé stonky.

10 tipů, jak úspěšně pěstovat cukety v květináčích
Zdroj: www.ruralsprout.com

Zvolte prostorný květináč

I když bušové cukety obvykle nepotřebují treláže, jak popínavé, tak bušové cukety potřebují prostorné květináče, aby se vešly jejich rozsáhlé kořenové systémy. Použít můžete různé nádoby, jako jsou pěstební pytle, terakotové květináče a plastové kbelíky o objemu minimálně 19 až 38 litrů nebo široké 45 cm. Ujistěte se, že květináč má dostatek odtokových otvorů, aby se zabránilo hnilobě kořenů.

10 tipů, jak úspěšně pěstovat cukety v květináčích
Zdroj: www.ruralsprout.com

Znáte správný čas výsadby

Cukety lze pěstovat ze sazenic nebo semínek, ale tyto rostliny milující teplo by se neměly vysazovat ven, dokud neodezní nebezpečí mrazů a teplota půdy se nevyšplhá na přibližně 16 °C. Pokud chcete pěstovat cukety ze semínek, je obvykle nejlepší vysévat semínka přímo ven přibližně dva týdny po posledním mrazu na jaře. Naštěstí cukety rostou rychle, takže zahradníci v chladnějších oblastech mají stále dostatek času na růst a sklizeň cuket, i když začnou pěstovat až v polovině až koncem jara.

Používejte bohatou půdní směs

Podobně jako dýně a melouny, cukety jsou rostliny, které vyžadují velké množství živin. Začněte sezonu správně tím, že naplníte květináče lehkou, dobře odvodňující směsí bez půdy, obohacenou kompostem nebo zralým hnojem. Pokud vaše půdní směs již neobsahuje hnojivo, můžete také přidat pomalu se uvolňující organické hnojivo.

Vysazujte cukety správně

Pokud pěstujete cukety ze semínek. Zasypte dvě až tři semínka do středu květináče a zakryjte je asi 2,5 cm vrstvou půdní směsi. Udržujte půdu rovnoměrně vlhkou, dokud semínka nevzejdou a nevytvoří několik sad skutečných listů. Poté, co se objeví sazenice, prořeďte je, nechte pouze jednu rostlinu na květináč o objemu 19 až 38 litrů. Použijte nůžky k odstranění nejslabších sazenic u úrovně půdy, abyste nepoškodili kořeny zbylé rostliny.

Často zavlažujte

Cukety je třeba pravidelně a důkladně zalévat přibližně 2,5 až 5 cm vody týdně. Nerovnoměrné zavlažování může způsobit problémy, jako je hniloba květů, takže může být užitečné pěstovat cukety v samovodících květináčích, nainstalovat kapkovou závlahu nebo mulčovat kolem základny rostlin, aby se zabránilo rychlému vysychání půdy. Při zalévání vždy směřujte proud vody na základnu rostlin, aby listy zůstaly suché a bez plísní.

zalévání
Zdroj: www.backyardboss.net

Hnojte podle potřeby

Přidání pomalu se uvolňujícího hnojiva nebo kompostu do půdní směsi při výsadbě poskytne cuketám dobrý start do pěstební sezóny. Pokud chcete velkou sklizeň cuket, hnojte tyto náročné rostliny také jednou měsíčně organickým tekutým hnojivem. Vyvážená nebo vysoce fosforová hnojiva určená pro rajčata se obzvlášť dobře hodí pro pěstování cuket. Zatímco hnojiva s vysokým obsahem dusíku mají tendenci produkovat mnoho listů a málo plodů.

Vyzkoušejte společné pěstování

Cukety potřebují k opylování hmyzové opylovače. Pokud však hmyz nenavštěvuje vaše rostliny, můžete mít hodně květů cuket, ale málo plodů. Výsadba společníků, jako jsou měsíčky, nasturtium, kopr a brutnák, poblíž cuket pomáhá přilákat včely a další hmyz k zajištění opylování rostlin. Pokud umístíte malé vonné byliny, jako jsou pažitka a kopr, poblíž cuket, také se sníží pravděpodobnost návštěvy škodlivého hmyzu.

10 tipů, jak úspěšně pěstovat cukety v květináčích
Zdroj: www.ruralsprout.com

Sklízejte pravidelně

Cukety lze sklízet přibližně 45 až 55 dní po výsadbě, nebo když plody měří 15 až 20 cm. Velké cukety mohou vypadat impozantně, ale mají tvrdou kůru a nejsou tak chutné. Pravidelné sbírání cuket zvyšuje produktivitu rostlin. Používejte ostrý nůž k odříznutí stonků cuket, aby nedošlo k poškození vašich rostlin.

sklizeň
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Celkově lze říci, že pěstování cuket v květináčích je efektivní způsob, jak využít omezený prostor a získat bohatou úrodu této všestranné zeleniny. Důležitým faktorem je zajistit, aby rostliny měly dostatek slunce, prostorný květináč a pravidelnou zálivku. Správné hnojení a prořezávání pomohou podpořit zdravý růst, zatímco společné pěstování přiláká potřebné opylovače. Ujistit se, že máte vhodné podmínky a přiměřenou péči, zajistí, že vaše cukety budou produkovat chutné plody a vy můžete vychutnat radost z úspěšného pěstování. Pěstování cuket v květináčích je nejen praktické, ale i uspokojivé, když vidíte, jak vaše úsilí přináší úrodu.

Podívejte se i na náš další článek! Objevte rychle rostoucí rostliny pro Vaší zahradu

10 tipů, jak úspěšně pěstovat cukety v květináčích
10 tipů, jak úspěšně pěstovat cukety v květináčích
zalévání
sklizeň

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno