10 nezbytných tipů
Zdroj: www.bhg.com

Pěstování petržele v květináčích je skvělý způsob, jak mít tuto všestrannou bylinku vždy po ruce, i když máte omezený prostor na zahradě. V venkovním kontejneru může petržel sloužit jako užitečná rostlina odpuzující škůdce. A v interiéru na slunném parapetu tato bylinka stále produkuje mnoho chutných listů. Vše, co potřebujete, jsou rostliny petržele nebo semena, správné pěstební potřeby a těchto deset jednoduchých tipů pro pěstování petržele v květináčích. Podívejte se na 10 nezbytných tipů pro pěstování petržele v květináčích!

1. Vyberte správné květináče

Petržel může růst v různých typech kontejnerů, včetně terakotových květináčů, textilních pěstebních sáčků a ozdobných nádob. Jen se ujistěte, že jakýkoli kontejner, který si vyberete, má dostatek drenážních otvorů na dně, aby se předešlo zadržování vody u kořenů. Květináče alespoň 15 cm široké mohou pojmout jednu rostlinu petržele; nádoby o rozměrech 30 cm široké a 30 cm hluboké poskytují dostatek prostoru pro tři rostliny petržele a dostatek místa pro rozšíření kořenů.

10 nezbytných tipů pro pěstování petržele v květináčích
Zdroj: www.bhg.com.au

2. Použijte kvalitní substrát

Standardní substrát pro květináče nebo směs pro zvýšené záhony jsou nejlepšími substráty pro rostliny pěstované v kontejnerech, včetně petržele. Tyto směsi jsou speciálně vyvinuté tak, aby rychle odvodňovaly v kontejnerech a často obsahují živiny, které podporují růst rostlin. Pro zvýšení výhod pro vaši petržel smíchejte hrstku nebo dvě kompostu nebo vermikompostu do substrátu před výsadbou.

3. Začněte brzy

Oba druhy petržele, kadeřavá i plocholistá, mohou být pěstovány v květináčích. Začněte buď semeny, nebo rostlinami z mateřské školky, v závislosti na tom, jak brzy chcete sklízet. Pokud pěstujete petržel ze semen, začněte s výsevem uvnitř šest až osm týdnů před posledním jarním mrazem, nebo začněte s výsevem venku tři až čtyři týdny před posledním jarním mrazem. Rostliny z mateřské školky mohou být ztvrdlé a přesazeny venku po uplynutí nebezpečí mrazu.

4. Pečlivě dodržujte pokyny k výsadbě

Balení semen obsahují cenné informace, které byste měli co nejpečlivěji dodržovat, aby se zvýšila míra klíčení a růstu petržele. Semena petržele sázejte 0,5 cm hluboko a 15 cm od sebe v květináčích nebo v sazenicových tácech pro nejlepší výsledky. Mějte na paměti, že semena petržele mohou klíčit dva až čtyři týdny, ale můžete urychlit klíčení namočením semen ve vodě až na 24 hodin před výsadbou. Přesazujte rostliny z mateřské školky do prostorných kontejnerů tak, aby jejich kořeny byly zasazeny stejně hluboko jako v mateřských květináčích.

5. Poskytněte dostatek světla

Petržel roste nejlépe na plném slunci až v polostínu. Většinou by venkovní rostliny petržele měly být umístěny na místě, které denně přijímá alespoň šest hodin jasného světla. Pokud však žijete na velmi horkém místě, může petržel růst lépe na místě, které dostává trochu odpoledního stínu. Vnitřní rostliny petržele rostou dobře na slunných parapetech, ale mohou potřebovat doplňkové růstové světlo v domácnostech s nízkým osvětlením.

6. Pravidelně zalévejte

Stejně jako jiné bylinky s jemnými stonky, petržel potřebuje konzistentní vlhkost pro správný růst. Rostliny obvykle potřebují asi 2,5 cm vody týdně, i když petržel pěstovaná v malých květináčích může potřebovat ještě více vody. Dobré pravidlo je zalévat petržel, když je horní 2,5 cm půdy suchá na dotek.

7. Hnojte podle potřeby

I když petržel není rostlinou náročnou na živiny, bude růst lépe s dodatečnými živinami. Začněte růstovou sezónu správně obohacením substrátu kompostem nebo vermikompostem. Poté měsíční dávka organického tekutého hnojiva zředěného na poloviční sílu poskytne vašim rostlinám podporu, kterou potřebují k produkci nového listového růstu.

8. Sledujte škůdce

Petržel není tak náchylná k škůdcům jako některé jiné jedlé rostliny, ale může být zranitelná vůči několika nepříjemným hmyzům, jako jsou minující mouchy, housenky a mšice. Společná výsadba s bylinami s silným aroma, jako je pažitka, může odrazit některé hmyz. Rostlinné obojky jsou užitečné pro prevenci před housenkami. Dobrou zprávou je, že rostliny pěstované v kontejnerech méně přitahují škůdce a vnitřní rostliny petržele je ještě snazší udržet bez škůdců.

9. Sklízejte často

Po dosažení výšky rostlin alespoň 15 cm sklízejte petržel stříháním stonků u půdní linie. Pokud potřebujete jen trochu petržele, odstřihněte několik vnějších stonků. Pokud potřebujete hodně petržele, sklízejte až třetinu rostliny. Sklízení také povzbuzuje rostliny k vytváření nových listů.

10. Plánujte na příští rok

I za nejlepších podmínek jsou rostliny petržele krátkověké dvouletky, které žijí jen dva roky, než jdou do semene a odumřou. Někteří pěstitelé nechávají druhoroční petržel kvést a sklízí semena pro výsadbu, ale obvykle je mnohem snazší pěstovat petržel v kontejnerech jako roční rostlinu a každý rok na jaře vysazovat nová semena. To vám ušetří práci s přezimováním rostlin petržele, ale nezapomeňte si označit jarní kalendář, abyste si každý rok připomněli výsev nových semen petržele.

10 nezbytných tipů pro pěstování petržele v květináčích
Zdroj: gardenerspath.com

Pěstování petržele v květináčích je nejen praktické, ale také esteticky příjemné. S použitím správných květináčů, kvalitního substrátu a dodržováním správných pěstitelských postupů můžete mít zdravé a produktivní rostliny petržele po celý rok. Pravidelná zálivka a hnojení zajistí, že vaše rostliny budou produkovat chutné a aromatické listy. Sledujte škůdce a sklízejte často, abyste podpořili nový růst. Plánujte na příští rok a připravte se na další úspěšnou sezónu pěstování petržele v květináčích. Pomocí těchto 10 nezbytných tipů budete mít stále čerstvou petržel k dispozici, ať už na zahradě, nebo v interiéru.

Podívejte se i na náš další článek! 5 faktů o hyacintech, kvůli kterým je budete chtít pěstovat

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno