10 nejlepších rostlin
Zdroj: www.thespruce.com

Bydlení v bytě nebo malém domě bez místa na zahradu neznamená, že pěstování vlastních potravin není možné. Většina rostlin, včetně jedlých, může spokojeně růst v květináči na balkoně nebo na dvoře. Květináče lze umístit na pevný povrch nebo zavěsit na zábradlí či zeď. Pokud máte k dispozici trochu více místa, pěstujte několik druhů zeleniny na vyvýšeném zeleninovém záhonu. Podívejte se na 10 nejlepších rostlin pro pěstování na balkoně!

Péče a zalévání

Chcete-li z produktivní rostliny v květináči vytěžit co nejvíce, dbejte na to, aby byl květináč co největší, a používejte kvalitní prémiovou směs pro pěstování v květináči. Během růstu rostlinu pravidelně přikrmujte tekutou výživou. Pravidelně zalévejte – v horkém nebo větrném počasí to může znamenat zalévání denně nebo dvakrát denně – voda by však měla mít možnost odtékat otvory ve dně nádoby.

Vystavení živlům

Protože váš balkon může být často vystaven větrnému počasí, může být u některých druhů zeleniny, včetně rajčat, zapotřebí kůlů, aby se jejich stonky při silném větru nelámaly. Většina zeleniny potřebuje plné slunce, ale pro mnoho druhů zeleniny je vhodné místo s alespoň šesti hodinami přímého slunečního svitu. Ideálním aspektem pro pěstování jedlých rostlin je poloha se sluncem od časného rána do časného nebo středního odpoledne.

Škůdci a problémy

Ačkoli se může zdát, že škůdci rostliny rostoucí na balkoně těžko najdou, stává se to. Pozorně sledujte housenky, slimáky (kteří se mohou skrývat pod okraji květináčů), mšice, bělásky a šupináče. Ovocné mušky napadají měkké plody včetně rajčat a chilli papriček, proto používejte návnady na ovocné mušky. Na balkonech, které jsou přístupné vačicím, květináče přes noc zakryjte.

Nejlepší volby pro balkony

Zde je našich 10 nejlepších rostlin pro váš produktivní balkon.

1. Rozmarýn

Tato listnatá stálezelená voňavá bylina má modré (nebo bílé či růžové) květy od zimy do začátku léta. Rostliny dobře rostou ve velkých terakotových nebo jiných dobře odvodněných květináčích. Pro pěstování v kontejnerech zvolte tažnou nebo rozprostřenou formu, která se bude rozlévat přes okraj nádoby. Keřové odrůdy lze zastřihovat, aby se zachovala jejich velikost a tvar. Nejlépe se jí daří na plném slunci. Když je sucho, dobře zalévejte.

10 nejlepších rostlin pro pěstování na balkoně
Zdroj: www.gardendesign.com

2. Jahody

Jahody sázejte v zimě, aby na jaře přinesly plody. Pěstujte je v závěsných košících, korytech, květináčích, vertikálních zahradách nebo jahodových květináčích (ty je však třeba dobře zalévat). Jahody potřebují k tvorbě plodů pravidelné hnojení, vodu a sluneční svit. Aby byly rostliny stále produktivní, obnovujte je každé dva roky. Jahodníky po ukončení plodů vytvářejí spoustu výběžků (dlouhých listnatých stonků). Ty lze použít k vypěstování nových rostlin, ale z rostlin v květináčích je nejlepší je odstranit. Dávejte pozor na slimáky, kteří mohou napadnout plody. Abyste se vyhnuli chorobám, které napadají jahody rostoucí v zemi (např. hnědé hnilobě), podporujte převis plodů přes okraj květináčů. Většina odrůd plodí na jaře, ale odrůdy, které jsou neutrální k dennímu režimu, jako je „Alinta“, plodí až do léta a jsou dobrou volbou pro květináče. ‚Pink Panda‘ je pěkná odrůda s růžovými květy.

3. Oregano

Jedná se o rychle rostoucí, rozrůstající se bylinu, která je produktivní po celý rok a dodá vaší balkonové zahradě silnou vůni. Nejlépe se pěstuje na plném slunci, ale snese i odpolední stín. Pěstujte ji tak, aby se krásně kaskádovitě rozrůstala z květináče nebo koryta, v závěsném koši nebo ve vertikální zahradě. Tato rostlina nepotřebuje téměř žádné dodatečné hnojení, ale měla by se zalévat, když se cítí suchá. Listy sbírejte podle potřeby, abyste jimi ochutili domácí pokrmy včetně těstovin, pečeného masa, omáček a chleba.

4. Citrony

Zakrslé citrony jsou dekorativní i produktivní, protože jsou stálezelené s voňavými květy a žlutými plody. Zvolte velký květináč (40 cm nebo větší) s kvalitní prémiovou směsí pro pěstování v květináčích. Květináče vyvyšte na nožičky, abyste zajistili dobrou drenáž. Umístěte na plné slunce. Každý měsíc od srpna do března aplikujte malé množství hnojiva pro citrusy nebo na jaře hnojivo s pomalým uvolňováním 6-9 měsíců. Zakrslé rostliny se pěstují na zakrslých podnožích („Flying Dragon“), takže rostliny dorůstají výšky jen 1 až 2 m. Mezi odrůdy patří ‚Meyer‘ a ‚Lots a Lemons‘.

5. Limety

Zakrslé tahitské limetky jsou dekorativní a produktivní. Zvolte velký květináč (40 cm nebo větší), opět naplněný kvalitní směsí pro květináče, a umístěte jej na plné slunce. Květináče vyvyšte na nožičky, abyste zajistili dobrou drenáž. Jakmile se limety uchytí, aplikujte každý měsíc od srpna do března malé množství výživy pro citrusy. Zakrslé rostliny se pěstují na zakrslých podnožích („Flying Dragon“). Rostliny dorůstají výšky 1-2 m.

10 nejlepších rostlin
Zdroj: www.foodrepublic.com

6. Rajčata

Pro rajčata v květináčích vybírejte rajčata na terasu, kompaktní rostliny, kterým se daří v nádobách. Vysaďte je koncem zimy nebo na jaře, aby rostly i v teplých měsících. V teplých klimatických oblastech lze rajčata vysadit koncem léta, aby se sklidila na podzim. Jakmile začnou kvést, udržujte rostliny v růstu pravidelným hnojením tekutými hnojivy pro plodové rostliny a zajišťujte každodenní zálivku. Vysoká révová rajčata jsou vhodná pouze pro velké chráněné slunné prostory, kde je lze vysadit do velké nádoby (40 cm nebo větší) s oporou, například kůly nebo mříží vysokou alespoň 1,8 m.

7. Brambory

Ano – brambory lze pěstovat v nádobě, nebo dokonce ve velkém pytli! Vyberte si velký květináč (40 cm nebo větší) a do zpola naplněného květináče zasaďte jednu nebo dvě sadbové brambory (malé sterilní hlízy). Sázejte koncem zimy nebo na jaře. Jakmile brambora vyraší, přikryjte rostoucí stonek dalším množstvím směsi na květináče kolem stonku. Tím podpoříte tvorbu velkého množství hlíz. Během 5 až 6 měsíců se brambory olistí, vykvetou a poté odumřou. Velké brambory důkladně zalévejte, dokud rostliny neodumřou, kdy je můžete sklízet vyprázdněním květináče nebo opatrným vyjmutím rostliny z půdy a oklepáním hlíz od hlíny.

8. Chilli

Zatímco většina zeleniny je jednoletá, chilli papričky mohou žít několik let a lze je pěstovat v květináčích o průměru 20 cm a větších. Pro vysoké odrůdy vybírejte větší květináče. Vyvarujte se pěstování pálivých chilli papriček na místech, kde jsou přístupné dětem. Zalévejte, když je sucho, občas přihnojujte a na podzim lehce prořezávejte. Přezimujte na teplém místě.

9. Petržel

Ať už si vyberete italskou, nebo kadeřavou odrůdu, petržel je praktickou bylinkou na balkoně a lze ji pěstovat ze semen nebo sazenic. Pěstujte ji v hlubokém květináči o velikosti alespoň 20-25 cm s kvalitní, prvotřídní směsí. Petrželku pravidelně zalévejte a pěstujte na slunném místě. Rostliny, které vyschnou, mohou přestat kvést. Jednou za dva týdny petržel přihnojujte tekutou výživou a listy odřezávejte podle toho, jak je potřebujete k vaření, přičemž nejprve odstraňte vnější listy.

10. Máta

Máta se často pěstuje v nádobách, aby se omezilo její šíření, protože se rozrůstá pomocí rozchodníků a může se stát invazivní na zahradních záhonech. Má ráda vlhkost a snáší i stín. Pravidelně ji zalévejte a přikrmujte tekutou výživou, abyste podpořili růst listů. Mátu často napadají malé zelené housenky. Sledujte známky okousaných listů a případné housenky rozmačkejte. V chladném podnebí máta v zimě odumírá, ale na jaře znovu vyraší.

10 nejlepších rostlin pro pěstování na balkoně
Zdroj: gardenerspath.com

Celkově lze říci, že bydlení v bytě nebo malém domě bez místa na zahradu neznamená, že pěstování vlastních potravin není možné. Většina rostlin, včetně jedlých, může spokojeně růst v květináči na balkoně nebo na dvoře. Květináče lze umístit na pevný povrch nebo zavěsit na zábradlí či zeď. Pokud máte k dispozici trochu více místa, pěstujte několik druhů zeleniny na vyvýšeném zeleninovém záhonu. V dnešním článku jsme vám představili 10 nejlepších rostlin pro pěstování na balkoně!

Podívejte se i na náš další článek! 3 jednoduché kroky k výsadbě mrkve ze semínek

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno