rostliny
Zdroj: www.lizmarieblog.com
10 nejlepších popínavých rostlin pro vaší zahradu
chmel
10 nejlepších popínavých rostlin pro vaší zahradu
10 nejlepších popínavých rostlin pro vaší zahradu

Popínavé rostliny jsou zlatým pokladem každé zahrady. Zakrývají zdi, ploty a budovy, maskují nevzhledné prvky a poskytují přidaný zájem a hodnotu pro divokou přírodu. Zároveň zabírají velmi málo půdního prostoru, což umožňuje umístit do zahrady více rostlin. Výběr popínavých rostlin je široký, od „pravých popínavých“, které mají přirozenou schopnost šplhat, po keře, které lze vycvičit k růstu proti zdi s náležitým prořezáváním a podporou. Některé jsou letničky, které rychle zakryjí plochu během jedné sezóny, zatímco čekáte, až trvalka nebo zdičkový keř zaplní prostor. Mnoho popínavých rostlin se samo přichycuje, což znamená, že nepotřebují strukturu k růstu, zatímco jiné je třeba přivazovat. Přinášíme 10 nejlepších popínavých rostlin, které nejen dobře vypadají, ale také podporují divokou přírodu.

Popínavé rostliny

1. Mučenka (Passiflora)

Mučenka má tmavé, stálezelené listy a exoticky vypadající květy. Poskytuje obecný úkryt pro hmyz a ptáky a nektar pro některé opylovače. Díky své husté struktuře poskytuje útočiště mnoha druhům a její květy jsou významným zdrojem potravy pro motýly a včely. Mučenka je skvělá volba pro pokrytí velkých ploch a její rychlý růst zajišťuje, že brzy vytvoří hustou a atraktivní zelenou stěnu.

10 nejlepších popínavých rostlin pro vaší zahradu
Zdroj: www.gardenersworld.com

2. Zimolez (Lonicera)

Vonící zimolez nabízí širokou škálu barev od tmavě červené po žlutou. Poskytuje úkryt pro hnízdící ptáky, nektar pro opylovače včetně můr, listy pro housenky dvacetipláštní můry a bobule pro ptáky. Naše domácí Lonicera periclymenum je ideální, a kultivar ‚Graham Thomas‘ je považován za nejbližší našemu původnímu druhu. Zimolez je navíc vhodný pro různé typy zahrad a jeho květy jsou příjemnou ozdobou během celého léta.

3. Chmel (Humulus lupulus)

Chmel patří mezi 10 nejlepších a poskytuje úkryt pro hmyz a listy pro housenky, včetně motýla běláska kopřivového. Tento rychle rostoucí popínavý keř je oblíbený nejen v zahradách, ale i v pěstování pro výrobu piva. Chmel je vhodný pro zakrytí velkých ploch a jeho dekorativní šišky jsou atraktivní po celý rok. Jeho rychlý růst zajišťuje, že brzy vytvoří hustou zelenou stěnu.

chmel
Zdroj: www.gardenersworld.com

4. Břečťan (Hedera helix)

Břečťan poskytuje dlouhodobý, stálezelený kryt. Nabízí úkryt pro hnízdící ptáky a zimující hmyz, nektar pro opylovače, bobule pro ptáky a listy pro housenky, včetně modráska obecného. Břečťan je ideální pro zakrytí nevzhledných ploch a jeho hustá struktura poskytuje úkryt mnoha druhům divoké přírody po celý rok. Jeho nenáročnost na péči a schopnost růstu ve stínu jej činí velmi oblíbeným.

5. Jasmínovec (Trachelospermum jasminoides)

Trachelospermum jasminoides je dřevitý stálezelený popínavý keř s tmavými listy a bílými, vonnými květy. Poskytuje obecný úkryt pro ptáky a hmyz a květy pro opylovače. Jeho elegantní vzhled a příjemná vůně činí jasmínovec skvělou volbou pro ozdobu pergol, stěn a plotů. Navíc je poměrně nenáročný na péči a může růst i v polostínu.

10 nejlepších popínavých rostlin pro vaší zahradu
Zdroj: www.gardenersworld.com

6. Vistárie (Wisteria)

Další patřící mezi 10 nejlepších je vistárie. Vistárie je ohromující dřevitý popínavý keř s hrozny lehce vonných, fialových květů na jaře. Poskytuje úkryt pro hnízdící ptáky a hmyz. Její dramatický vzhled a dlouhé květinové trsy vytvářejí úchvatný efekt na jakékoliv svislé ploše. Vistárie vyžaduje pravidelné prořezávání, aby si udržela svůj tvar a bohatě kvetla.

7. Plamének (Clematis)

Všechny druhy plaménku, když jsou zavedené, poskytují hnízdní úkryt pro různé ptáky a jiné druhy. Kromě toho kultivary Clematis tangutica, včetně ‚Bill MacKenzie‘, poskytují nektar a pyl pro včely a po nich následují větrné semeníky na podzim. Plamének je ideální pro zakrytí plotů a zdí a jeho různé kultivary nabízejí širokou škálu barev a tvarů květů.

10 nejlepších popínavých rostlin pro vaší zahradu
Zdroj: www.gardenersworld.com

8. Popínavá hortenzie (Hydrangea anomala subsp. petiolaris)

Popínavá hortenzie je populární popínavý keř. Jako všechny popínavé rostliny poskytuje úkryt pro různé druhy, včetně hnízdících ptáků. Je tolerantní k stínu a je tedy užitečná pro růst na severně orientované zdi. Její květy jsou magnetem pro opylující mouchy a další hmyz, pokud ji pěstujete na jižně orientované zdi.

9. Popínavé růže

Některé popínavé a ramblerové růže jsou pro divokou přírodu lepší než jiné. Zralé rostliny poskytují úkryt a ochranu pro širokou škálu divoké přírody, včetně hnízdících ptáků. Pokud si vyberete odrůdu s jednoduchými, otevřenými květy, poskytnete nektar a pyl pro opylovače a následně šípky pro ptáky. Navíc listy některých druhů růží slouží jako výstelka pro včely listonošky.

10 nejlepších popínavých rostlin pro vaší zahradu
Zdroj: www.gardenersworld.com

10. Pyracantha

Pyracantha kvete na jaře a na podzim nese bobule, čímž poskytuje potravu pro divokou přírodu ve dvou obdobích roku. Jeho hustý růst poskytuje úkryt a ochranu pro mnoho druhů ptáků a hmyzu. Pyracantha je ideální pro pokrytí plotů a zdí, a její jasné bobule jsou atraktivní po celý rok.

Celkově lze říci, že popínavé rostliny jsou neocenitelným přínosem pro každou zahradu, která chce podpořit divokou přírodu. Poskytují úkryt a potravu pro různé druhy ptáků, hmyzu a dalších živočichů. Představili jsme vám 10 nejlepších rostlin. Vybrané druhy, jako je břečťan, zimolez nebo jasmínovec, nabízejí celoroční ochranu a potravu. Důležité je také vyhnout se tzv. „dešťovému stínu“, který se nachází bezprostředně pod zdí nebo plotem, kde je půda příliš suchá pro většinu rostlin. Popínavé rostliny mohou nejen zkrášlit vaši zahradu, ale také vytvořit životně důležité útočiště pro divokou přírodu, což přináší vzájemné výhody jak pro rostliny, tak pro živočichy. Pro dosažení nejlepšího efektu je vhodné kombinovat různé druhy popínavých rostlin, aby se vytvořilo rozmanité a atraktivní prostředí pro divokou přírodu.

Podívejte se i na náš další článek! Jak prořezávat bazalku pro bohatší sklizeň?

10 nejlepších popínavých rostlin pro vaší zahradu
chmel
10 nejlepších popínavých rostlin pro vaší zahradu
10 nejlepších popínavých rostlin pro vaší zahradu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno