Catalpa Nana - žádost o radu

=jim= - (3) - 252.78 (?) 
11.7.2010 16:53, zobrazeno: 16556x
Dobrý den! Na zahradě u rodinného domku (cca 100m) máme, před 10-ti roky vysazenou catalpu (snad bignovioides Nana), která svojí výškou 3m & průměrem koruny 3m tvoří okrasnou dominantu zahrady. Za vegetační zpoždění (pro catalpu odpovídající) je nám odměnou hustá košatost se sytě zelenými listy délky až 25 cm. Leč letos jsou listy krabaté a cca od poloviny června odpadávají z vnitřku koruny malé lístky, některé zelené, vice však žlutohnědé. Prostě jako na podzim. Jsme znepokojeni, zda se nejedná o nemoc či napadení. Vizuelně žádný cizopasník. Co by laici, prosíme o radu, jaké podniknout kroky pro záchranu našeho rodinného "miláčka"! Díky =jim= Třebechovice p.O.

host - 209.225 (?), 11.7.2010 19:51

Na dálku těžko radit, nedostatkem vody to asi nebude. U Vás ve východních Čechách v květnu pršelo myslím taky dost, takže mne napadá ještě jedna spekulace: Koruna této katalpy je totiž rozrostlý roub, který byl před několika lety naroubován na kmínek. Občas se u těchto sromů bohužel stane, že si roub a kmínek přestanou rozumět a pak je konec, katalpa je v háji. Zkuste si prohlédnout pod korunou kmínek, měli byste najít stopy, kde bylo roubování provedeno, není-li patrné nějaké porušení (třeba v důsledku silného větru, koruna katalpy představuje totiž docela velkou plochu)  nebo další indikace o stavu stromu (ztrátě kontaktu mezi korunou a kmínkem) prohlédněte kmínek pod roubem zda z něj silně nevyrážejí výhony. Na dálku opravdu těžko radit...

=jim= - (3) - 252.78 (?), 15.7.2010 18:13
Moc děkujeme za profi radu. Jsme si vědomi, že na dálku je těžko radit. Avšak vaše rada byla pro nás podnětná. Nedostatkem vody asi nemoc není. Při kropení zahrady dopřáváme i catalpě závlahy. Spíše jsme měli obavy, co by diletanti, zda nemá moc vody. To proto, že příkl. alej catalp ve městě, pokud neprší, jsou na suchu, leč žijí. Je pravda, že nejsou tak sytě zelené a košaté. Na doporučení jsme prohlédli okolí roubovámí a zjistili suché, vyrážející výhony. Prosíme o radu, zda by bylo co platné jejich odstříhnutí. Jak popisujete, je také enormní nápor na roubení tím, že košatost už má v průměru, krásných 3,5 m. Jinak nám nezbývá, než-li se smířit s vašim konstatováním "...je konec, katalpa je v háji". No, budeme se ještě ve skrytu duše utěšovat v uzdravení našeho "miláčka". Za případnou odpověď, či další radu moc díky =jim=!.

host - 209.225 (?), 18.7.2010 21:06

Abych správně pochopil Váš příspěvek, tak ty suché výhony v okolí roubování patří koruně nebo kmeni? To je docela zásadní informace, předpokládám, že koruně. To by potvrzovalo původní správu o nedobrém stavu roubů...

Jako jedno z možných vyústění situace Vaší katalpy a zároveň naději pro Vás, si dovolím uvést vlastní zkušenost s katalpou na mé zahradě. Jeden ze dvou roubů, kterými byla tvořena koruna, prostě uschl. Koruna tedy byla na 50% pryč s "dírou" po větvích mrtvého roubu. Druhá půlka koruny ale byla při životě. Katalpu jsem neodepsal, a v průběhu 4 let jsem postupným odřezáváním a střiháním větví v předjaří vytvořil korunu novou, která je dokonce výše než původní, což mi vyhovuje. Katalpy totiž docela dobře obrážejí, tedy pokud jsou rouby živé!!! Můžete tedy zkusit vyčkat, zda se z koruny některá větev neudrží při životě. Pokud ano, tak v příštím předjaří zkuste korunu tvořit nově. Pro nováčka je to možná odvážný úkol a chce to trochu odvahy, ale ve svém důsledku vlastně nemáte co ztratit, leda získat a to zkušenosti a dobrý pocit, že umíte něco nového. Je to sice zdlouhavé, ale přírodá ma své tempo, s tím nic nenaděláte.

Pokud koruna uschne úplně celá, není bohužel pomoci, jak jsem psal...

Letos stejně už nic nezachráníte, pokud, jako radikální řešení, si nekoupíte katalpu novou.

=jim= - (3) - 252.78 (?), 23.7.2010 11:34
Díky za praktcké, užitečné rady. Omlouvám se, že moje podání bývá laické a tedy pro odborníka špatně srozumitelné. Ale domnívím se, že i tak si rozumíme. Je mi jasné, jak píšete, "...příroda má své tempo, s tím nic nenaděláte...". K tomu bych rád dodal, že se stalo, čemuž jsme již nevěřili. Opadávání listů ustalo a dosud bezlisté výhonky v koruně mají lístečky. A to bez jakéhokoliv zásahu. Pouze dle přísloví: "Čím horší sedlák, tím větší brambory"! Jenom díky dokonalosti přírody. Do budoucna však mám obavy, vzhledem k narůstající košatosti a tedy velké ploše koruny o poškození při silném větru. Zřejmě bude třeba v předjaří provézt odřezání a stříhání větví. Na ten úkol budu muset sehnat přeci jenom odborníka. Nemám k tomu úkonu odvahu proto, abychom vlastní neodborností o našeho zahradního "miláčka" nepřišli! Což by dobrý pocit a získaná zkušenost, nevyvážily. Leč, to je již náš problém. Dovoluji si ještě jednou poděkovat za věcné a přínosné rady. Bylo to milé =jim=.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz