Jak množit tulipány ze semen?



host - 99.106 (?) 
28.2.2006 13:02, zobrazeno: 43183x
Prosím o radu, jak množit drobné odrůdy tulipánů ze semen. Semínka mám již k dispozici, ráda bych věděla, kdy je sázet , jeké jsou ideální podmínky ke klíčení a jak pečovat o mladé sazeničky, než utvoří kvalitní cibule. Děkuji za odpověď.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
swamp - (7), 16.3.2007 22:18
Množení tulipánů ze semen je dosti zdlouhavá a pro mnoho lidí také velice nesnadná metoda,jak získat nové rostlinky.Pokud však již máte semena,je přinejmenším zajímavé se o to pokusit.Osobně bych volil substrát složený z říčního písku a rašeliny asi tak v poměru 1:1.Před samotným výsevem je vhodné připravenou směs tepelně dezinfikovet,např.ji dáme do hrnce a povaříme.Vysoká teplota zničí většinu chorob a škůdců.
Také semena je nutné ošetřit v lázni z hypermanganu,peroxidu vodíku nebo mořením v některém fungicidu.Nejůčinější  je kombinace.Semena vysejeme mnělce pod povrch mírně vlhkého substrátu. Misku s výsevem umístíme do mikrotenového sáčku a položíme na polostiné stanoviště někde do skleníku nebo i ven.Pokud je vše v pořádku semena začnou klíčit.Pravděpodobně až v dalším roce.Rostlinky pěstujeme podobně jako dospělé tulipány,v prvních letech je není nutné na léto vyndávat z půdy.Přeji mnoho úspěchů.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 69.6 (?), 17.3.2007 15:53

Dobrý  den,

existuje nějaká brožurka?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
swamp - (7), 17.3.2007 20:26
Nějaká brožurka jistě existuje ale o mnoho více se tam nedozvíte.Snad jen na doplnění mohu uvést,že množení ze semen se využívá především u botanických druhů tj,přírodních a potom u šlechtěnců kde je hlavním cílem získání nových odrůd.Takové potomstvo je velice nevyrovnané a značně variabilní,vyžaduje další výběr a vytypované rostliny se množí již pouze vegetativními metodami,jinak nelze docílit zachování vlastností.Pro Vás je důležitou informací obrnit se trpělivostí,semena totiž mohou zničit plísně a klíčí většinou až po chladné periodě(období mrazů)to lze i simulovat ale nedoporučuji,takovou kulturu lze svěřit jen zkutečným odborníkům.Zem musí být také stále mírně vlhká nikoli přemokřená.Semenáčky v prvním roce nehnojte.Mám zkušenosti s výsevem ladoněk.Výsev v září 2005 klíčil až po přemrznutí.Dnes jsem rostlinky opět kontroloval a jsou
ve velmi dobrém stavu.Budeteli mít nějaké dotazy rád Vám dle možností poradím.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 243.189 (?), 22.3.2007 17:30
Dají se takzo sázet semínka i ostatních cibulovin? Třeba sněženky? Děkuji za odpověď. Radim
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
swamp - (7), 22.3.2007 18:19
Ano i ostatní druhy lze takto množit,Je všat třeba přihlédnout ke konkrétním nárokům daného druhu.U sněženek a bledulí je zapotřebí udržovat stále dosti velkou vlhkost substrátu aby semena nepřeschla.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 48.136 (?), 20.4.2007 21:19

Pane Šimůnku, zaujalo mne, že jste množil ladoňky ze semen. Už pár let sháním informace, jak toto provést. Kdy vysévat /psal jste v září/ a jak potom pečovat o malinké semenáčky.? Chtěla bych si namnožit ladoňk,y ladoničky, puškinie a bledulky. Vysévat ven anebo doma - třeba do truhlíko na okno ve sklepě. Kdy dorostou cibulky do květuschopného stavu? poraďte prosím....

Povedlo se mi semínky namnožit kalu, kterou jsem si opyllla štětečkem /žlutou jsem opylila fialovou/ a úspěšně jsem si namnožila ze semínek mečík střechovitý /tj. botanický, volně rostoucí vytrvalý, lila kvetoucí, zákonem chráněný....vyklíčily skvěle!!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
swamp - (7), 16.5.2007 20:58
Právě v těchto dnech je vhodná doba na sklizeň semínek jarních cibulovin.

Semena vyséváme do květináčků, nebo truhlíků. Ty umístíme ven na stiné místo a udržujeme stále vlhký substrát. Tato metoda vyžaduje velkou trpělivost. Semena klíčí až za rok na jaře a útlé semenáčky sílí jen pomalu. Do květuschopné velikosti se dostávají asi tak po třech letech.

Píšete o úspěšném výsevu mečíku střechovitého, postupujte tedy podobně i s ostatními druhy a jistě se Vám bude dařit. Mečík je v přírodě vzácný mimo jiné i pro svou menší schopnost konkurence před ostatními druhy. Udržujte výsev mladých rostlin v bezplevelném stavu, stálé vlhkosti a vhodný je i polostín.

Přeji mnoho úspěchů. 
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 242.46 (?), 22.5.2007 9:37

Já používám pro výsev semen (kosatce, lilie, denivky) 5ti litrové kanystry (od kapaliny do ostřikovačů oken), které oříznu cca na 15 cm výšku a navrtám odvodňovací díry. Na dno dám kousky cihly velikostí vlašského ořechu v 5ti centimetrové vrstvě a zasypu rašelinou. Kousky cihel poslouží jako zásobárna vody a zároveň nám vyrovnávají kolísání teploty u kořenů. Rašelina půsoví jako filtr proti unikání zeminy odvodňovacími otvory. Po létech zkušeností už nic nemíchám ale kupuji hotový substrát pro výsev a množení a jsem s ním spokojen.

Pepa

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 150.58 (?), 14.5.2009 19:23

Chtěla bychse zeptat, kdy a jak se mají semínka sbírat a kdy sét.  Prosím poraďte pokud máte někdo zkušenosti. Nebo je nějaký jednodušší způsob jak tulipány množit?

Díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Svislá odpadní roura 75mm27.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm25.6.2024
Srovnávačka MS 30025.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm21.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm19.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm19.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika